Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

700 barn blir utan läkarbesök

Barnkliniken tvingas ställa in uppemot 700 läkarbesök i höst.

Barn med diabetes, astma och allergier blir utan nödvändiga uppföljningar.

Orsaken är brist på läkare.

– Det är bekymmersamt, säger verksamhetschefen Janet Kling.

Annons

Närmare 700 barn skulle under hösten ha fått gå på återbesök på barnkliniken på Gävle sjukhus. Men nu riskerar större delen av dem att bli utan.

Efter att ett par barnläkare slutat och andra studerar eller är på föräldraledighet är läkarbristen så svår att kliniken inte längre hinner med alla patienter.

För att klara av verksamheten skulle man behöva 16 heltidsanställda läkare – i dag har man bara 9–10.

– Vi rekryterar för fullt men det är svårt att få tag på specialistläkare, det är brist i hela landet, säger Janet Kling.

Därför får kliniken nu skicka ut brev till alla de barn som skulle ha kommit på planerade återbesök under hösten och meddela att de skjuts fram på obestämd tid.

”Mycket allvarligt”

Det innebär bland annat att barn med diabetes inte får de uppföljningar som de skulle behöva.

– Det är mycket allvarligt. Det är en livshotande sjukdom och det är otroligt viktigt att blodsockret hålls på en jämn och låg nivå. Då minskar risken för komplikationer på bland annat njurar och ögon, säger mamman till ett av de drabbade barnen.

Hennes son har en insulinpump och behöver gå på kontroll var tredje månad för att se till att den är rätt inställd. Han skulle ha varit på återbesök redan i augusti men nu vet de inte när det blir av.

– Det är inte klokt att man kan göra så här mot svårt sjuka barn.

Verksamhetschefen Janet Kling hoppas kunna ta in en hyrläkare för att hinna med åtminstone en del av de mest angelägna besöken. De övriga hänvisas till att ringa till rådgivningen om det blir akut. Men någon lösning av läkarkrisen är inte i sikte den närmaste tiden.

Många neddragningar

Enligt personalen är det neddragningar på barnkliniken som lett till den pressade situationen och fått läkare och sjuksköterskor att se sig om efter andra jobb.

Verksamhetschefen Janet Kling säger att hon inte vet om det bidragit men medger att det varit tufft på kliniken, speciellt som antalet patienter ökat samtidigt som antalet vårdplatser minskat.

Mer läsning

Annons