Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

700 kronor att stanna på Nygatan

/
  • FÖRBJUDET ATT STANNA. På torsdagseftermiddagen bytte Ingvar Johansson från Markbyggarna ut skylten huvudled mot förbudet att stanna och parkera utanför skobutiken på Nygatan. ”Får det gå någon dag får de nog syn på den”, tror Ingvar Johansson.

Nu råder stoppförbud vid Swedbank på Nygatan i Gävle. Efter ombyggnaden av Stortorget har bussar haft svårt att passera förbi parkerade bilar på Nygatan. Men tobakshandlaren gillar inte kommunens lösning.

Annons

Tidigare har det varit tillåtet att parkera i tio minuter på Nygatan mellan Norra Kungsgatan och Norra Kansligatan.

Men från och med torsdagseftermiddagen riskerar den som stannar sin bil för att ta ut pengar eller springa in på tobakshandeln 700 kronor i böter.

– Det är negativt för oss, självklart. Vi kommer att tappa omsättning, säger Jiwan Khalaf, som äger Bengtssons tobakshandel.

Har flyttat bil

Men han förstår att något måste göras. Han har själv hjälpt till att flytta en bil som blockerade framfarten för bussen som behöver utrymme att svänga 90 grader. Gävles trafikchef Helena Werre försvarade i lördagens tidning beslutet att stänga av ena filen av Nygatan för fordonstrafik utanför affärshusen Flanör och Winn med att kommunen ville underlätta för gående.

– Öppnar vi här blir det inte bara bussar, det är många som smiter förbi, sa Helena Werre då.

Kommunen vill också underlätta bussåkande genom att ha hållplatserna nära torget och de stråk där många personer passerar. Helena Werre tipsar bankomatkunder att parkera runt hörnet, på Norra Kansligatan.

Mer läsning

Annons