Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

71-årig kvinna dog på grund av vanvård på Gävle sjukhus

Den 71-åriga patienten skulle tillbringa en vecka på Gävle sjukhus, efter en hjärtoperation. Men kvinnan fick liggsår och infektionssår och tvingades stanna kvar längre. Efter tre månader på sjukhuset dog patienten.

Annons

Kvinnans familj har gjort en anmälan till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Familjen anser att hon dog på grund av vanvård på Gävle sjukhus.

Patienten genomgick en hjärtoperation i Uppsala och skulle får vila upp sig på en strokeavdelning på Gävle sjukhus i en vecka. Men redan efter några dagar på sjukhuset fick hon, enligt anmälan, ett infekterat liggsår på ena hälen. Såret behandlades tre veckor senare på ortopeden i Uppsala. Patienten fick efter en tid fler liggsår och en infektion i operationssåret.

Kvinnans anhöriga anser vidare att patienten fick felaktig behandling för sin diabetes samt att personalen brustit i sin tillsyn. Vid ett tillfälle lämnades den svårt medtagna patienten sittandes i en rullstol. Hon ramlade framlänges och slog pannan i golvet.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd är en statlig myndighet, som prövar om yrkesutövare inom hälso- och sjukvården gjort sig skyldig till fel i sin yrkesutövning . Nämnden kan i sådana fall ålägga disciplinär påföljd.

Mer läsning

Annons