Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

8 000 nya bostäder behövs i centrala Gävle – nu ska kommunen ta fram en strategi för att lyckas

Fler bostäder behövs i Gävle. Centralt handlar det om 8 000 nya bostäder som behöver byggas fram till 2030. Nu ska kommunen ta fram en strategi för var och hur bostäderna ska byggas.

Annons

Länsförsäkringars nya kontor byggdes 2014 på en lucktomt på Drottninggatan i Gävle.

Gävles befolkning ökar varje år och inom kort kommer kommunen att ha över 100 000 invånare.

För att alla ska få plats räknar Gävle kommun med att det behöver byggas 10 500 bostäder under de närmaste 14 åren. I centrala Gävle handlar det om 8 000 bostäder. Med centralt menas i det här fallet att det dras en gräns vid Hagaström västerut, Hille norrut och Bomhus söderut.

LÄS OCKSÅ: Nu kan bygget av Gävles nya stadsdel vid golfbanan börja

För att klara detta har samhällsbyggnadsutskottet i Gävle nu beslutat att starta två projekt som ska pågå under ett års tid.

I ett av projekten ska en förtätningsstrategi tas fram. Alltså en strategi för hur kommunen ska kunna skapa 8 000 nya bostäder i centrala Gävle.

I det andra projektet ska kommunen ta fram en infrastruktursstrategi. Det handlar om att se över trafiklösningarna i staden.

Förtätningsstrategin och infrastruktursstrategin ska presenteras om ett år.

– I centrala Gävle har vi sedan tidigare uppskattat att vi kan få fram cirka 8 000 bostäder. Men vi kan inte bara uppskatta. Vi måste ha strategin så att vi vet, säger Margaretha Wedin (C) som är kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

LÄS OCKSÅ: Stadsarkitekten som vill stärka Gävles självförtroende

Kommunen ska exempelvis se över möjligheterna att bygga på så kallade lucktomter och om det går att bygga fler våningar på befintliga hus.

Det handlar också om att se över möjligheterna att skapa nya bostadsområden.

– Det kan handla om att bygga utåt havet. Till exempel ute på Gävle strand där det är en etapp kvar. Magasinsområdet, kan man göra om det till bostäder? Vi ska titta på möjligheterna och få någon slags idé om vad som går att göra, säger Margaretha Wedin.

I samband med att nya bostäder ska byggas behöver även trafiklösningarna ses över enligt Wedin. Det är det infrastruktursstrategin syftar till.

– Exempelvis när stationsområdet ska byggas om. Då måste man tänka annorlunda och få ihop det med att bygga bostäder och vägar. Och direkt man får till ett bostadsområde, till exempel magasinsområdet, måste man se över hur vägarna ska byggas där, säger hon.

LÄS OCKSÅ: 70 nya bostäder planeras i Sörby: "Läget är perfekt"

Harald Knutsen, samhällsplanerare, och Margaretha Wedin (C), kommunalråd, presenterade kommunens planer på att ta fram strategier för hur Gävle ska förtätas.

Under onsdagen kallade samhällsbyggnadsutskottet till en presskonferens för att berätta om beslutet att starta förtätnings- och infrastruktursprojektet. Arbetarbladet var på plats och rapporterade live. Rapporteringen kan du läsa i efterhand här nedan:

Annons