Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

86-åring föll över bord från Limöbåten

Den 86-åriga kvinnan föll i vattnet när hon skulle gå ombord på Limöbåten. Stefan Geerhold hoppade i efter henne med en frälsarkrans och lyckades dra henne i land. Kvinnan förlorade efter olyckan medvetandet och tillståndet var i går kväll kritiskt.

Annons

Olyckan inträffade strax före 11.30 på torsdagen, när passagerarna gick ombord för dagens andra tur till Limön. Båten har ingen landgång utan två ur besättningen står i stället på varsin sida om de ombordstigande för att se till att ingen kliver fel.

Men när 86-åringen kom hade hon redan två anhöriga som stöttade henne, och det blev i stället de som följde henne ombord. Av någon anledning föll kvinnan och de tappade taget om henne och hon föll ner i den smala springan mellan kaj och båt.

Förlorade medvetandet

Kvinnan försvann under vattnet men kom upp igen. En av besättningsmännen stack ner en båtshake som hon kunde hålla fast i. Stefan Geerhold som hjälper Limöbåtens besättning vid avfarterna slet av sig byxorna och hoppade i. Med hjälp av en frälsarkrans simmade han med kvinnan in till land.

Han berättar att han under simturen kunde prata med kvinnan.

– Jag frågade hur hon mådde och hon svarade: Inte så bra.

Väl uppe på land förlorade kvinnan medvetandet och sedan kom ambulans och läkarbil och tog hand om henne. Enligt den första patienskaderapporten från sjukhuset på eftermiddagen var hennes tillstånd kritiskt, det vill säga livshotande. Hon vårdades på intensivvårdsavdelningen.

Sten Wahlström äger Limöbåten och kör Limötrafiken sedan 16 år tillbaka. Han var inte på plats vid olyckstillfället, men uppger att de anhöriga ska ha tackat nej till besättningens hjälp.

– Det här var väldigt olyckligt. Det är första gången på 16 år som någon ramlar i, säger Wahlström.

Enligt Sten Wahlström gör höjdskillnaden mellan kajen och båten det omöjligt att använda en landgång. Enligt honom finns det inte heller några säkerhetskrav som säger att en landgång måste användas.

– Vi har valt att ha två besättningsmän som står på varsin sida om passagerarna. Så gör vi alltid, säger han.

De båda unga besättningsmän som jobbade när olyckan inträffade mådde efteråt dåligt av händelsen. När de återvände från Limöturen på eftermiddagen mötte en psykolog från kommunens krisgrupp dem för ett samtal.

Det är kommunens tekniska kontor som köper båttrafiken till Limön av Wahlströms företag.

– Den här olyckan kommer givetvis att utredas. Om det blir vi på kommunen som gör det, eller någon annan vet jag inte, säger Lars Liljeberg, enhetschef på tekniska kontoret.

Foto: Roger Nilsson

Mer läsning

Annons