Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

91 personer är hemlösa i Gävle

/

Det finns 91 hemlösa personer i Gävle som socialtjänsten och ett antal frivilligorganisationer känner till. Tre av dem är kända som uteliggare, medan de flesta har tak över huvudet genom hjälp från familj och bekanta.
– Vi skulle kunna hjälpa en hel del av dem om vi hade fler träningslägenheter och mer boendestöd, men det klarar vi inte med de resurser vi har i dag, säger Wolther Planck, biståndschef på socialtjänsten.

Annons

91 hemlösa personer. Det är nästan en fördubbling jämfört med förra räkningen 2006, då socialtjänsten kände till ett femtiotal hemlösa. Men 2004 då socialtjänsten räknade första gången fick de ihop omkring 200 personer.

– Det är svårt att göra någon analys utifrån antalet. Det varierar över tid. Tre uteliggare tycker jag verkar lågt, men jag har inte fått rapporter om fler. Det kan förstås finnas uteliggare som varken har kontakt med socialtjänsten eller någon organisation. Och fler bostadslösa finns det helt säkert, till exempel unga människor som flyttar runt hos kompisar och familj och som vi aldrig har kontakt med, säger Wolther Planck.

Även om siffrorna är osäkra, tycker han att det finns en poäng med att försöka räkna.

– Det visar politiker och andra att de här människorna finns i Gävle. Det här är inte bara socialtjänstens sak, utan hela kommunens, säger han.

En del av de 91 står i kö till tillsynsboendet Stallgatan 4. Men där är det fullt. Den största delen skulle, enligt Wolther Planck, förmodligen klara sig i en egen så kallad träningslägenhet med hjälp av boendestödjare.

– Problemet är att det kräver mycket personal och det ser inte ut som att vi kan vänta oss ett tillskott av pengar, säger han.

Socialtjänsten har ett 30-tal träningslägenheter hos Gavlegårdarna, som de kan hyra ut till personer som inte kan få ett vanligt hyreskontrakt. De flesta har ett missbruk och många har misskött sig där de bott tidigare. Trots det stora behovet finns det inga planer på att öka antalet träningslägenheter. För att bostadsbolaget ska gå med på att hyra ut lägenheter som träningslägenheter kräver de att socialtjänsten ställer upp med ett omfattande boendestöd. Och socialtjänsten skar förra året ned boendestödet från sex till fyra anställda, på grund av ett sparbeting på 13 miljoner.

– De träningslägenheter vi har är precis vad vi mäktar med. På egen hand klarar vi inte att öka våra insatser för de här människorna, säger Wolther Planck.

Mer läsning

Annons