Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adhd-mediciner fungerar inte för alla

Dennis Sundeqvist höjde sina betyg dramatiskt när han började ta centralstimulerande medel för sin adhd. Men kan en medicin verkligen ha sådan effekt?

– I vissa fall är det faktiskt som ett trollspö, men långt ifrån alltid, säger barnläkaren Kristjan Arinbjarnarson.

Annons

Arbetarbladet berättade häromdagen om Dennis Sundeqvist som sedan han fått sin adhd-diagnos och börjat med det centralstimulerande läkemedlet Concerta kraftigt lyckades höja sina avgångsbetyg. Från att ha haft godkänt i två ämnen fick han nu godkänt i hela tio.

Inte förvånad

Och Kristjan Arinbjarnarson, som tidigare varit skolöverläkare i Gävle och nu arbetar inom landstingets barnhabilitering, är inte förvånad över att medicinen haft sådan effekt.

– Det är absolut ingen mirakelmedicin och det fungerar inte för alla. Men i vissa fall kan den göra otrolig skillnad på kort tid. Medicinen gör att de här barnen får tillgång till sina tankar och sin begåvning.

Barn med adhd har problem med det som kallas arbetsminne. De kan ta emot instruktioner men innan de hinner planera och sätta igång med en uppgift har de glömt bort dem.

Påverkar ämnen i hjärnan

De centralstimulerande läkemedlen påverkar kemiska ämnen i hjärnan och gör att överföringen av nervimpulser fungerar som den ska. Arbetsminnet blir då bättre och överaktivitet och impulsivitet dämpas.

– Det påverkar inte personligheten utan gör bara att hjärnan fungerar som den ska. Man kan nästan jämföra det med att ge insulin till en person med diabetes.

Men att ge narkotikaklassade läkemedel till barn är kontroversiellt.

Kritiker menar att man drogar barnen, hur ser du på det?

– Det finns ingen risk för missbruk eftersom det handlar om mycket låga doser. Tvärtom minskar risken för att man själv ska börjar medicinera med amfetamin och andra droger.

Kristjan Arinbjarnarson betonar dock att medicin aldrig är det första man tar till. Först försöker man anpassa miljön kring barnet så att det kan leva med sitt funktionshinder.

Mer läsning

Annons