Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adventsstake startade brand

/
  • När räddningstjänsten väl var på plats gick det snabbt att släcka branden. Men hade det dröjt en stund till hade lägenheten lika gärna ha kunnat bli helt övertänd.

En klassisk adventsbrand inträffade på söndagen i Hille.

När ljusen brann ned tog det eld i mossan och sedan i bordet.

Annons

Men tack vare en uppmärksam granne kunde en storbrand undvikas.
På söndagen var det dags att tända det tredje adventsljuset. Men en lägenhetsinnehavare i Hille glömde sedan att släcka när han gick hemifrån. När ljusen brann ned tog det eld i mossan och sedan träljusstaken och därefter spred sig elden till duken och köksbordet.
– Det var en klassisk adventsbrand, konstaterar Mats-Olof Jansson, styrkeledare på räddningstjänsten.
Hade det inte varit för att en granne upptäckt branden hade det kunnat gå illa. Men denne såg vid 17-tiden genom fönstret att det börjat brinna på bordet och att elden tog sig allt mer. Brandvarnaren tjöt men ingen var hemma och räddningstjänsten larmades.
När brandmännen kom dit var lägenheten helt rökfylld.
– Det fanns en klar spridningsrisk. Lägenheten hade kunnat bli övertänd om inte grannen hade sett att det brann, säger Mats-Olof Jansson.
Nu gick den snabbt att rädda när rökdykarna väl kom in i lägenheten. Därefter fick röken ventileras ut innan lägenhetsinnehavaren fick återvända hem. Han är misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet, det vill säga för att av oaktsamhet ha vållat en brand.

Mer läsning

Annons