Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ägarna behöver inte betala standardhöjning efter renovering av brandskador

Ägarna till två bostadsrätter på Ruddammsgatan har fått rätt i hovrätten i en tvist med sin förening. Medlemmarna behöver inte betala för standardhöjningen i sina lägenheter i samband med renoveringen efter CH-branden.

Annons

Det är snart fyra år sedan Grand Central Hotell i Gävle brann.

Skadorna efter branden tvingades bostadsrättsföreningen intill att renovera ett antal lägenheter. Upprinnelsen till tvisten är att försäkringsbolaget gjorde ett så kallat åldersavdrag motsvarande den standardhöjning som renoveringen innebar.

Bostadsrättsföreningen, som omfattar 42 lägenheter, beslutade då att de två enskilda medlemmar som berördes av renoveringen själva skulle stå för mellanskillnaden. I det ena fallet rörde det sig om 48 331 kronor och i det andra om 22 858 kronor.

Medlemmarna bestred kravet i tingsrätten som gav föreningen rätt. Men hovrätten var av en annan mening.

Hovrättens dom underkänner inte helt resonemanget om att den medlem som i och med renoveringen fått en standardhöjning ska betala för de så kallade åldersavdragen. Att dela på kostnaden kan vara rimligt eftersom det är den enskilde som i första hand drar nytta av värdeökningen. Men rätten anser inte att det är förenligt med skadeståndsrätt och ogillar därför kravet. Bostadsrättsföreningen ska dessutom stå för alla rättegångskostnader.

Bostadsrättsföreningens överväger att överklaga hovrättens dom till Högsta Domstolen.

Mer läsning

Annons