Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta är Gävles dancing queen

/
  • Agneta Udd Hellgren tävlade under många år i latinamerikanskt och modernt. Fem år i rad representerade hon Sverige på proffs-VM och EM i latinamerikansk dans. I dag har hon själv lagt dansskorna på hyllan. Hon har 13 anställda danslärare som hon månar mycket om. Agneta tar gärna med personalen på spa och hon ser till att de får regelbunden massage.

1 200 barn och vuxna kommer till Uddans & Co dansstudio varje vecka.

Grundaren Agneta Udd Hellgren står i receptionen varje dag och kan namnen på nästan alla.

– Jag har fortfarande lite svårt att förstå hur stort det har blivit, säger den förra tävlingsdansaren som gjort andras dansglädje till sitt liv.

Annons

Hiphoprytmer läcker ut från den ena danssalen där läraren Lisa Backlin dansar loss i ett förmiddagspass med en grupp högstadietjejer från Prolympia. Innanför receptionsdisken står Agneta Udd Hellgren och försöker öppna en trilskande kassaapparat. I dag, 15 år efter att hon startade sin dansskola, är hon den enda av de 14 medarbetarna som inte dansar.

– Tänk, man startar med det man kan bäst, dansen, och sedan blir det det minsta man gör, funderar hon.

Städning, schemaläggning och utbetalning av löner tillhör egenföretagaren Agnetas arbetsuppgifter, men den största och viktigaste är att personligen möta alla elever. Sju dagar i veckan står hon där bakom disken och prickar av närvarolistorna för de 89 grupperna som i dag finns på schemat.

– Eftersom jag inte är någon vidare businesswoman känner jag att jag har hittat en nivå som jag är nöjd med. Jag kan hantera det jag har utan att förlora kontakten med dansarna, säger hon.

Agneta kom nyligen tillbaka från en utlandssemester med man och barn. Sommaren är späckad med dansläger i Kratte Masugn som engagerar hela familjen och därför är hösten en bättre tid för semester för deras del.

Väl hemma möttes Agneta av glada nyheter i lokaltidningarna. ”Massor av medaljer till Uddans” löd en liten enspaltig rubrik över artikeln som berättade om 77 finalplatser, 12 guld, 14 silver och elva brons för klubben i helgens tävling i Hallstahammar.

Dance team Uddans & Co har 120 tävlingsdansare mellan sju och 18 år.

– Vi har så otroligt bra placeringar på tävlingarna och tjejerna som tränar tävlingsgrupperna är så duktiga, säger Agneta och beskriver med en suck hur lite plats dansen får i jämförelse med exempelvis ridsporten.

Just nu förbereder Agneta den stora terminsavslutningen på Parken, då alla dansstudions grupper har uppvisning. Speaker under de två dagarna är som vanligt Uddan själv.

– Det är fantastiska dagar som gör mig både uppfylld och ibland tårögd. Det kan vara en femåring som gör en extra knix, en lärare som gjort ett fantastiskt jobb med en grupp eller en förälder som gläds över sitt barn som vågar dansa inför publik.

Agneta, som startade sin dansskola med två grupper utan lokal 1996, har sett dansen förvandla många genom åren.

– En del har svårt att uttrycka känslor i början, men helt plötsligt vågar de. Jag träffar ofta föräldrar som berättar hur deras barn blivit öppnare sedan de börjat dansa.

Dansstudions ris- och roslåda fylls av lappar med beröm: ”Uddans äger”, ”Jag älskar min dansfröken”, ”Dans är det roligaste som finns”... Små handskrivna, knyckliga bevis för att Agneta i dag har nått sitt mål med dansstudion.

– Hela syftet är att alla oavsett ålder ska komma hit och ha en kul och härlig dansstund och känna att deras livskvalité höjs.

Annons