Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare lägger ned intern­utredning

Polisen har inte särbehandlat polischefen.

Åklagaren har beslutat att lägga ner intern­utredningen.

Samtidigt fortsätter brottsutredningen mot sambon och åtal ser ut att kunna väckas under tidig vår.

Annons

Rikspolisstyrelsens enhet för internutredningar inledde tidigt en förundersökning om polisen på något sätt förhalat hanteringen av ärendet och särbehandlat den höga polischefen.

Varför dröjde det till exempel flera dagar innan husrannsakan gjordes i parets bostad, något som brukar ske omgående?

Enheten ville försäkra sig om att allt hade gått rätt till.

Utifrån åklagare Per G Lindells beslut har så skett – i fredags lade han ner förundersökningen om tjänstefel. Det saknas anledning att anta att något brott är begånget, står det att läsa i beslutet.

Per G Lindell gick i går inte att nå för en kommentar och hos polismyndigheterna i Gävleborg och Uppsala rådde i går stor osäkerhet om vilken myndighet som egentligen granskats.

– Vi vet inte om det är vår myndighet, om det är Uppsalamyndigheten eller vem det är som granskas, säger Christina Forsberg, länspolismästare.

– Och det är inget konstigt, för är man prövad ska man inte veta det heller.

När det gäller brottsutredningen mot polischefens sambo analyserar Uppsalapolisen just nu beslagen som gjorts i parets hem samt i sambons båt.

Fortfarande finns bara en misstänkt: den 53-årige sambon.

– Vi har en del kontakter med Finland och ska väl komma till ett avgörande om vi ska ha en rättegång i Sverige och en i Finland, eller om vi ska samordna det på ett ställe, säger Thomas Forsberg, åklagare och förundersökningsledare.

Om ärendet blir kvar i Sverige bedömer han att det kan bli aktuellt att åtal väcks under tidig vår.

– I annat fall kan det möjligen gå lite snabbare, det är svårt att bedöma. Det beror lite på hur snabbt det går med de analyser som ska göras, säger han.

Mer läsning

Annons