Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akuten stärker sitt skydd vid Cityfesten

Akutmottagningen på Gävle sjukhus förstärker säkerheten för sin personal inför Cityfesten i Gävle. Anledningen är att hotbilden mot personalen ökar i takt med de allt fler och yngre misshandelsoffren som kommer in.
– Min bild är att vi får in kanske 30 procent fler unga misshandelsoffer nu, säger Mats Larsson på akutmottagningen i Gävle.

Annons

Akutmottagningen i Gävle har sedan ett par år en egen inhyrd väktare varje kväll och natt. Syftet är att skydda både personal och patienter mot våldsamheter.

– Det är en oerhört tuff miljö och ibland kan det bli farligt, till exempel om båda parterna i ett slagsmål finns på akuten samtidigt, säger Larsson.

Han blev själv vittne till hur en av väktarna överfölls av en patient för en tid sedan.

Fördubblats

Nu inför Cityfesten förstärks bevakningen vid akutmottagningen ytterligare. Erfarenheten visar på en topp i stadsvåldet, främst under fredagen och lördagen.

Arbetarbladet berättade för några veckor sedan att antalet polisanmälningar i Gävle som gällde oprovocerat våld mellan ungdomar var dubbelt så många i juni i år jämfört med förra året. Utomhusvåldet sker främst i centrala Gävle på helgnätter.

Statistik från Brottsförebyggande, Brå som publicerades förra året visar att mängden våldsbrott i Gävle totalt har fördubblats sedan år 2000.

Mats Larsson på akutmottagningen i Gävle har ingen statistik att luta sig emot, men har en bestämd uppfattning att den utvecklingen avspeglar sig även där.

– Vi får in allt fler offer för grovt våld över huvud taget. Och särskilt stor är ökningen bland ungdomar under 20 år. Min uppfattning är att vi får ta emot 30 procent fler sådana nu jämfört med sju–åtta år sedan, säger han.

Gemensam faktor

Enligt Mats Larsson finns det en oerhört tydlig gemensam faktor i bakgrunden till alla de misshandelsfall de får in.

– Det finns alltid alkohol med i bilden.

Personligen är han övertygad om att det är den ökande tillgången till alkohol som ligger bakom det ökande våldet.

Mer läsning

Annons