Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre tvingas till teleavtal

/
  • ARG. Marika Löfs svärmor är en av flera som mot sin vilja fastnat i telefonabonnemang med Grön Tele. Det nya företaget hävdar att de är ett klimatsmart alternativ till de etablerade teleoperatörerna.

Flera äldre har tvingats till telefonabonnemang hos företaget Grön Tele – mot sin vilja.

Fyra av fallen har nyligen inträffat i Gästrikland.

Annons

– Det verkar som att de siktar in sig på äldre. Det är fult, säger Marika Löf, vars svärmor är en av de drabbade.

Det börjar med att en telefonförsäljare från Grön Tele ringer. Efter en tid kommer ett färdigt avtal med posten och ditt tidigare fasta teleabonnemang är avslutat – trots att du inte tackat ja till bytet.

Flera personer vittnar om samma sak – och de drabbade är i första hand äldre. Som Marika Löfs 75-åriga svärmor, Barbro Gustafsson i Gävle, som bestämt hävdar att hon aldrig tackat ja till något abonnemang.

– Hon skulle aldrig vilja byta sitt avtal som hon har med Tele2. Det ska mycket till för att gamla människor plötsligt byter sitt telefon-abonnemang, säger Marika.

13 anmälningar har inkommit till Konsumentverket och ytterligare fyra personer har vänt sig till Konsument Gästrikland.

Flera av dem berättar om äldre anhöriga som fastnat i abonnemangen efter att ha pratat med Grön Teles telefonförsäljare. Någon är dement, andra har blivit uppringda trots att de har spärrat telefonförsäljare via NIX.

Enligt Kristina Fält vid Konsument Gästrikland ligger bevisbördan hos företaget.

– Det är de som måste bevisa att man ingått ett avtal. Annars är det negativ avtalsbildning och det bryter mot lagen. Det kan inte vara en slump när det är så många äldre som känner sig lurade, säger hon.

Arbetarbladet har förgäves sökt Grön Teles vd för en kommentar. Företagets kundtjänst säger att de bara känner till något enstaka fall med missnöjda kunder och säger sig vara beredd att lösa situationen om någon hamnat i ett avtal mot sin vilja.

Marika Löf säger att de tänker bestrida de fakturor som hennes svärmor har fått.

– När vi har varit i kontakt med Grön Tele har de vägrat att skicka några ångerblanketter till oss, säger hon.

Mer läsning

Annons