Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreboenden satsar på kunskap om demens

/
  • Firande. Undersköterskan Lisa Hillborg och hennes kolleger på demensavdelningen på Stigslunds äldreboende fick i går fira certifieringen från Silviahemmet.
  • Certifikat. Elisabeth Svensson, gruppchef på Stigslunds demensenhet tog emot certifikatet från Silviahemmets rektor Margareta Skog. ”Det som skiljer en certifiering från ett diplom är att man skickar alla. Ni kommer att kunna dela erfarenheter och prata med varandra på ett helt annat sätt än när man skickar bara två”
  • Erfaren. Politikern Lena Lundgren har erfarenhet av demens på nära håll. Hennes pappa hade Alzheimers. ”Jag vet hur min mamma slet för att pappa skulle må bra och hur hon stupade på sin post”, sa hon.

Caremas två äldreboenden i Gävle är först i kommunen att bli certifierade av Silviahemmet. All vårdpersonal som jobbar med dementa har fått vidareutbildning.

Annons

Sammanlagt har 37 anställda från Sjätte Tvärgatan och Stigslund har fått gå en tredagarsutbildning. Undersköterskan Sara Asgari tycker att hon har fått en djupare insikt i vad som händer med personer som drabbas av demens.

Skapa livskvalitet

– Vi har gått kurser förut, men det här var väldigt annorlunda. De började med att beskriva vad som händer i hjärnan, säger hon.

I Silviahemmets utbildning ligger fokus på att skapa livskvalitet för den demente genom att lindra oro och aggressivitet och erbjuda stöd för närstående. Sara Asgari berättar om en farbror som tror att han ska till jobbet varje dag. Tidigare tyckte hon att det var jättejobbigt att hantera. Nu kan hon fråga vilken tid han ska ta tåget, och erbjuda sig att skjutsa honom.

Piggare och gladare

– Då litar han på mig och så kan vi gå och ta en fika och så glömmer han det. Jag känner mig piggare och gladare på jobbet nu, säger hon.

För äldreboendet Stigslund har Silviacertifieringen kostat 200 000 kronor. Den håller i tre år.

Lena Lundgren, ordförande i omvårdnadsnämnden, kom för att gratulera Carema till certifieringen. Hon blev imponerad av det hon hörde och tyckte att det vore något för Gävle kommun att ta efter.

Mer läsning

Annons