Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldres promenader tas bort

/
 • Fick löfte. Birgitta Johanssons mamma Norah har alltid gillat att promenera och när hon flyttade till Forellplan blev                    hon lovad att få komma ut varje dag. Men de flesta dagar kommer hon inte ut, personalen hinner inte med. Och ska det dras ned befarar Birgitta att de äldre bara får sova och äta och vila – inget mer.

Gävles äldreboenden måste spara 18 miljoner kronor nästa år.

Bemanningen dras ned och man får inte längre tid att gå ut med de äldre, ordna aktiviteter eller följa med vid läkarbesök.

– Vi kommer inte att klara av allt som vi gör idag, säger områdeschefen Anette Falk.

Annons

Omvårdnadsförvaltningen i Gävle har dragits med stora underskott i flera år. Men nu ska det bli ändring på det har politikerna bestämt.

Det innebär att den kommunala äldreomsorgen får mindre pengar att röra sig med nästa år. För äldreboendenas del handlar det om 18 miljoner kronor mindre i ersättning.

Just nu håller man på och ser över hur man ska lösa det. Men som det ser ut i dagsläget ska en stor del av besparingen att göras på personalen. Ett 30-tal tjänster kan dras in.

– Det blir minskad dagbemanning, säger Anette Falk som är chef för kommunens särskilda boenden.

Hon räknar med att personalen får koncentrera sig på det mest nödvändiga. Att se till att de boende får hjälp med hygien, mat och mediciner.

– Det vi gör ska vi göra bra, det ska det vara bra kvalitet på. Men vi får prioritera det basala, säger Anette Falk.

Det som får stryka på foten är allt det andra – utevistelser, aktiviteter och stimulans av olika slag. Anette Falk tror också att det kan bli svårt för personalen att hinna med att följa med när de äldre behöver komma till läkare, tandläkare eller frisören.

I stället hoppas hon att man ska kunna bygga upp ett samarbete med mer ideella krafter, väntjänst och andra som kan ställa upp med ledsagning och annat som personalen i så fall inte hinner med.

Enligt Anette Falk innebär det att den kvalitetsdeklaration som kommunen har och där man bland annat lovar daglig utevistelse måste skrivas om.

– Det kommer vi inte att klara av.

Mer läsning

Annons