Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aldrig för sent att söka hjälp

/
  • Kändisar som stammar. På sitt arbetsrum har logopeden Madeleine Holmqvist ett eget ”wall of fame” med bilder på kända personer som stammar. ”Det kan vara bra att se att stamningen absolut inte behöver göra att det går dåligt för en i livet”.

Ju tidigare man söker hjälp för sin stamning desto bättre. Men det är för den skull aldrig försent.
– Oavsett om man är 14, 34 eller 54 finns det hjälp att få, säger logopeden Madeleine Holmqvist.

Annons

Hon tycker att filmen ”The King’s speech” ger en bra bild av stamning, även om en del av behandlingsmetoderna självklart inte används i dag. Det är en film där stamning inte förlöjligas och inte minst visar den hur viktigt det är att våga prata även om man stammar.

Inte negativt

För stamning i sig behöver ju inte alls vara något negativt.

– Om stamningen inte hindrar en så är den inget problem, konstaterar Madeleine Holmqvist, logoped på Gävle sjukhus.

Men för ganska många kan stamningen ändå ställa till det. Det är ett problem om man inte får sagt det man vill säga.

Men det kan också få andra konsekvenser – att man drar sig undan, undviker att tala eller låter bli att söka ett jobb som man egentligen skulle vilja ha.

Måste våga

När man behandlar stamning jobbar man därför ofta både med de rent taltekniska delarna, att lära sig att binda ihop orden lite mjukare och undvika blockeringar. Men också på att våga göra det man gärna undviker. Tycker man att det är läskigt att prata i telefon får man träna på det.

– Det är många som tycker att just telefonsamtal är svåra. Om man fastnar och inte får fram något ljud så kan den man pratar med inte se det, risken är att tystnaden får dem att lägga på luren och det är stressande.

Tekniska hjälpmedel

Det finns också tekniska hjälpmedel. Bland annat en apparat som gör att man med en stunds fördröjning får höra sitt eget tal i örat. Det gör att en del slutar stamma eller stammar mindre.

– Det är kanske inte något man använder hela tiden, men det kan vara ett bra hjälpmedel i vissa situationer som är extra svåra.

Mindre om man sjunger

Varför stammar man mindre om man sjunger?

– Det beror på att det är ett lite annat område i hjärnan som styr det och som verkar vara mindre känsligt för stamning. Samma sak händer om man till exempel tillfälligt byter dialekt, då stammar man mindre.

– Men det är ingen lösning på stamningen, man kan ju inte sjunga sig igenom livet.

Mer läsning

Annons