Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ali och Håkan rycker ut efter branden

/
  • MÖTER ELEVERNA. Ali Reikki och Håkan Åkerblom är räddningstjänstens ögon och öron in i skolorna. De tar samtalen med eleverna som har tänt på någonting.

När det har brunnit i en skola rycker brandmännen Ali Reikki och Håkan Åkerblom ut. Inte för att släcka utan för att prata förstånd med eleverna.

Annons

– Jag eldade ju bara lite i papperskorgen, kan en elev säga. Men förstår inte att hela skolan kunde ha brunnit ned.

Åkerblom och Reikki har båda jobbat 25 år inom räddningstjänsten. Sedan några år har de också specialuppgiften att snacka med eleverna på skolorna.

På onsdagseftermiddagen var de ute i den nyrenoverade Stora Sätraskolan bara någon timme efter det andra brandtillbudet på två dagar. På tisdagen eldade någon i ett elevskåp, och dagen efter kastades en liten hemmagjord rökbomb i ett trapphus.

Enligt Håkan och Ali blir skolornas personal ibland lite ställda när de vill komma.

– Vi kommer NU, säger vi, och då blir en del förvånade över att vi är så snabba. Ibland får vi nästa tvinga oss på dem, säger Ali Reikki.

Och i nästa vecka kör de några extrainsatta lektioner med Sätraeleverna. Skolan lade direkt om schemat.

Åkerblom och Reikki är förvånade, ja upprörda, över den attityd och okunskap de möter från elever, men ibland även från skolans personal.

– Eleverna förstår inte allvaret. Jag eldade ju bara upp en papperskorg för 49:50, har jag hört från en elev, säger Håkan Åkerblom.

Skyldiga att ersätta skadorna

När den skyldige till branden är känd, håller de ett så kallat bekymringssamtal med eleven och föräldrarna. Då förklarar de hur lätt en papperskorgsbrand kan sprida sig till hela skolan och visar exempel på skolbränder i Sverige där tonåringar blivit skyldiga 10 miljoner, 20 miljoner, ja över 100 miljoner i skadestånd. Det har många ungdomar inte förstått. Man är faktiskt enligt lagen skyldig att ersätta det man förstör redan när man är tolv år gammal, påpekar de.

Flata lärare

De visar också en film som skildrar följderna av en riktig skolbrand för de två tonåringar som tände på. Det brukar ta skruv.

– Jag minns en riktig tuffing som vi visade den för. Han fattade. Den här filmen borde ju alla elever få se, sa han efteråt, berättar Håkan.

Men det är inte bara eleverna som förvånar brandmännen. Skolorna hör till de arbetsgivare som varit trögast med att komma igång med lagstadgat systematiskt brandsäkerhetsarbete.

Och de tycker nog ärligt talat att en del lärare och rektorer är direkt flata mot eleverna.

– Bra att ni kommer, läxa upp dom ordentligt nu, kan vi få höra när vi kommer. Ska vi läxa upp eleverna? Det är väl lärarna som har vuxenansvaret i skolan.

Mer läsning

Annons