Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkoholdistributör vill öppna "hot spot" i Gävle

Transportföretaget Locadi som specialiserat sig på att frakta hem svenskars internetköp av alkohol vill öppna en "hot spot", det vill säga ett uthämtningsställe i Gävle. Problemet är bara att tullen anser att i stort sett hela den hanteringen är olaglig. Nästan ingen betalar nämligen skatt på inköpen.

– Om folk skulle skatta lagligt faller hela affärsidén, säger Sune Rydén, Tullverkets alkoholspecialist.

Annons

Locadi är ett Timråföretag som i åratal slagits mot de svenska begränsningarna för alkoholimport. Genom den så kallade Rosengrendomen i EU-domstoen 2007 tvingades Sverige att tillåta att internetköpt alkohol från utlandet får föras in i Sverige.

Men det är lagligt bara på villkor att köparen i förväg anmäler köpet till Skatteverket och deponerar den förmodade summan skatt. Chauffören som kör in spriten måste också ha papper med sig som visar vad han har i lasten.

Men de här bestämmelserna bryter importörerna konsekvent emot, enligt Tullverket. I våras stoppade tullen i Sundsvall en av Locadis lastbilar. Chauffören hade inga papper om alkoholen, och inga köpare hade betalat skatt. Följden blev att ett par hundra kunder får betala hela skatten plus en straffavgift på 20 procent. Chauffören blir också skyldig att betala 20 procent av skatten.

I förrgår stoppade tullen ännu en sådan bil med 33 pallar alkohol ombord i Sundsvall.

– Det handlar om en dryg miljon i utebliven skatt för en sådan här bil, och vi kan uppskatta att det kanske kommer en i veckan till det här området i Sverige, säger Sune Rydén.

Möjligheten att lagligt betala skatten i förväg är det bara ett par hundra personer per år som utnyttjar.

Enligt Tullverkets uppfattning sysslar Locadi i stort sett uteslutande med alkoholtransporter.

Men det håller inte en av ägarna Jim Tjernström med om.

– Nej, vi är ett helt vanligt transportföretag som fraktar lite av varje. Jag har ingen aning om hur stor del av frakterna som är alkohol, säger han.

Men chaufförerna måste ju ha papper på vilken alkohol de har med sig?

– Jaa, men det beror ju på att Sverige har satt upp regler som strider mot den fria rörligheten, som vi har stridit för i flera år. Det är som vanligt, när Sverige förlorade den striden satte man upp nya regler som skapa handelshinder, säger Tjernström.

Nu skickar Locadi ut ett nyhetsbrev till bland andra Gävlebor där man talar om att man är på väg att etablera ett så kallat "hot spot", det vill säga ett utlämningsställe även i Gävle. I samma brev påminner man om att det snart är jul och skickar med reklam för internationella alkoholinternetbutiker.

– Vi finns redan i Gävle och över 600 andra orter via olika partners sedan flera år. En hot spot innebär bara förbättrad service, säger Jim Tjernström.

 

 

Mer läsning

Annons