Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkoholmatchen är avslutad

/
  • Brynäs IF:s representanter på ena sidan, och Gävle kommuns på den andra. I dag möts de i Falun.

I går hölls det sista slaget om alkoholtillståndet på Läkerol Arena.

Då möttes kommunen och Brynäs Arena AB i förvaltningsrätten – nu ligger av­görandet i domstolens händer.

– Vi har fått fram det vi ville ha fram, säger Hans-Göran Karlsson, vd i arenabolaget och klubbdirektör i Brynäs IF.

Annons

I går möttes de slutligen i förvaltningsrätten i Falun. Då hade kommunen så sent som i början av veckan kommit med nya – försvårande – uppgifter för arenabolagets del.

För en vecka sedan gjordes en ny inspektion på Läkerolen som resulterade i att inspektörerna upptäckte att det finns en bar som kallas ”Willes höjdare” på plan fyra – som inte är inskriven som serveringslokal i tillståndet. Det är däremot ett konferensrum i motsatt hörn på samma plan.
– Jag blev chockad över att det fanns en bar som vi på kommunen inte hade en aning om, sade alkoholhandläggaren Margitta Fröberg vid gårdagens förhandling.

Men Hans-Göran Karlsson påpekade att det i tillståndet enbart stod konferensrum på plan fyra. Och att ”Willes höjdare” är det konferensrum på plan fyra som bolaget har använt sedan tre år tillbaka.

Förhandlingen pågick under cirka fyra timmar och ett antal vittnen hördes. Bland annat en polis som vittnade om hur en kille fick köpa två folköl i kiosken under en match, varpå han mitt framför serveringen gav den ena till en tjej i sällskapet. När polisen kontrollerade hennes ålder visade det sig att hon var 17 år.
– Vi har fattat beslut att det aldrig mer kommer att säljas folköl i den kiosken, meddelade Hans-Göran Karlsson.

I slutpläderingen menade arenabolagets advokat att bevisbördan ligger helt och hållet på kommunen och att det i många fall saknas konkret bevisning. Han påpekade också kommunen inte lider någon skada som Läkerolen har alkoholtillstånd, men att bolaget lider en oerhörd skada om det inte har det.

Dessutom ansåg han att myndighetsutövningen i det här fallet är ”lite underlig” – att det saknas objektivitet, saklighet och opartiskhet.
 

Margitta Fröberg pekade på att alkohollagen är tvingande och radade upp ett flertal exempel där bolaget brutit mot den. Hon ansåg att de kraftfulla åtgärder som bolaget vidtagit endast skett med kniven mot strupen och att det trots det dyker upp nya omständigheter.
– I stort sett varje gång har det varit någon brist, konstaterade hon.

Rätten har nu fyra veckor på sig att ta ett beslut. Inhibitionen – att Läkerol Arena får fortsätta servera alkohol tills vidare – kvarstår tills rätten säger något annat. 

Mer läsning

Annons