Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla får plocka Ann-Maries frukt

/
  • Överfullt. Grenarna på Anne-Marie Prims plommonträd hänger ända ner i marken, flera har redan knäckts. När plommonen mognat hoppas hon att människor utan fruktträd ska komma och plocka. Därför har hon lämnat sitt namn och nummer på Alternativboden Lyktan som ordnar en fruktbörs varje höst.
  • Anne-Marie Prims labrador jagar har många äpplen att jaga. Särskilt spännande är de som ramlar från trädet. Matte hade gärna sett att de kom till användning, nu kör hon varje dag en skottkärra till komposten.

Plommonträdens grenar bryts av under sin tunga börda. Och trots att det var 2008 som var ”ett riktigt äppelår” så lämnas just nu mängder av fina äpplen att ruttna på gräsmattor.

– Jag har kvar 20 kilo äppelmos från förra året, säger Anne-Marie Prim, som nu anmält sig till Lyktas fruktbörs för att folk ska komma och plocka av hennes träd.

Annons

Inget äppelår? Kanske inte för äppelodlarna i Skåne som räknar med 20 procent mindre skörd än förra året. Men i Gävleområdet dignar många äppelträd av röda, gröna och gula frukter.

Anne-Marie Prim har en kolonilott med stuga i Strömsbro. Där har hon två fruktträd, ett med äpplen och ett med plommon. Plommonträdets grenar hukar sig under sin börda, några släpar i marken.

– Jag hoppas att de mognar, men kanske orkar inte trädet med när det är så mycket frukt. Jag har redan fått släpa bort två grenar som knäckts, säger Anne-Marie Prim.

Varje dag kör hon bort ett skottkärra full med glasvita Transparente Blanche. Medan vi hälsar på dunsar omkring 20 äpplen i backen.

– I år tar jag inte hand om någonting själv. Jag gjorde äppelmos av 30 kilo förra året och har 20 kilo kvar än, säger Anne-Marie Prim.

Hon vet att många andra i koloniområdet har en liknande situation, och även många husägare med trädgård. Därför blev hon jätteglad när hon upptäckte fruktbörsen hos Alternativboden Lyktan.

– Jag ringde direkt. Nu har det varit en här och plockat äpplen och en till kommer på söndag. Äpplena är jättegoda, men de blir snabbt bruna när de ligger på marken.

Övre halvan av trädet är fortfarande fullt av ljusgula bollar, och Anne-Marie har ställt fram en stege för den som vill plocka.

Sedan flera år ordnar Alternativboden Lyktan på Berggrenska gården i Gävle sin fruktbörs. I butiken ligger en lista där den som vill dela med sig av frukt eller bär kan skriva upp sitt namn, telefonnummer och fruktsort. Personer som vill komma och plocka kan ringa telefonnumrena eller själva skriva upp sig så förmedlar Lyktan kontakten.

Hittills i år har 10–15 personer som vill ha eller få skrivit upp sig. Anne-Marie hoppas att fler ska upptäcka möjligheten, så att mindre frukt förgås.

Per-olof Erickson är engagerad i Alternativboden Lyktan.

– Vi får mycket lovord. Men det vore förstås bra om ännu fler utnyttjade möjligheten. Den största effekten är resursbevarande, att den frukt som finns i vår omgivning kommer till användning, säger han.

Mer läsning

Annons