Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla nöjda med elbil

/
  • ELBILSFRÄLST. Lennart Lindgren och hans familj har varit med från början i elbilsprojektet och är väldigt nöjda. Här ses han med Staffan Hygge som utvärderat projektet hittills. Delrapporten är översvallande positiv, de negativa aspekter som nämns är att bilarna bara är tvåsitsiga och att laddningstiden är lång.

Alla nöjda, alla glada och inom fyra år 250 gånger fler elbilar. Så kan det summeras när elbilsprojektet Shopping Circle på fredagen presenterade sin första delrapport.
– Övergången till elbil har gått oerhört smidigt och smärtfritt, konstaterar Staffan Hygge, professor i miljöpsykologi på Högskolan i Gävle.

Annons

För första gången någonsin har privatpersoners elbilsanvändande utvärderats. De familjer som deltagit i elbilsprojektet har under hela tiden fört dagbok över sina resor och fyllt i enkäter.

Resultaten som sammanställts är nästan uteslutande positiva.

– Mitt ögonmått säger att elbilen inte har krånglat mer än en fossilbil, säger Staffan Hygge.

Han får medhåll av testföraren Lennart Lindgren.

– Det har fungerat ypperligt, det går lika bra med elbil.

Ingen har fått slut på el

Ingen av testfamiljerna har till exempel råkat ut för det många fasar: att köra slut på el i bilen. Lennart Lindgren tror det handlar mycket om planering och att man när man för dagbok över sina resor blir mer medveten om småresor. Han är efter ett och ett halvt år med elbil frälst, men inte till vilket pris som helst.

– Jag kommer att köpa en elbil frågan är bara när, jag är inte beredd att betala 40 kronor per mil med en elbil när det kostar 20 kronor per mil med en vanlig bil.

Kostar 360 000 kronor

Just priset är i dag ett av de största problemen med elbilar, de gula bilarna i projektet kostar runt 360 000 kronor.

– Batteripriset styr kostnaderna, när batterifabrikerna kommer igång kommer det att sjunka rejält, säger Lars-Rune Ölund, informationschef vid Gävle Energi, som tror att utvecklingen kommer gå rasande fort.

Projektet fortsätter

Elbilsprojektet fortsätter ännu ett tag till men ett nytt och utvidgat projekt är redan igång.

– Vi planerar att skala upp projektet i samarbete med Västeråsregionen, Dalarna och Östersund, säger Per Laurell, VD vid Gävle Energi.

Tanken är att inom fyra år ska 1000 elbilar i varje region finnas på gatorna.

Mer läsning

Annons