Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla operationer på sjukhuset stoppas?

/
  • Bristerna i elsäkerheten är så stora att Arbetsmiljöverket hotar att stänga hela centraloperation på Gävle sjukhus.

Nästan all operationsverksamhet på Gävle sjukhus kan komma att stoppas.
Bristerna i elsäkerheten är så stora att Arbetsmiljöverket hotar med att stänga hela centraloperation i Gävle.
– Det är mycket allvarligt om det skulle bli så, säger verksamhetschefen Lars-Åke Berndalen.

Annons

I mitten av mars gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på centraloperation vid Gävle sjukhus. Detta sedan Vårdförbundets huvudskyddsombud slagit larm om omfattande brister i arbetsmiljön.

Det handlar bland annat om problem med brand- och elsäkerhet. Lokalerna är dessutom trånga och svårstädade och slangarna för narkosgaser är så dåliga att personalen andas de gaser som används för att söva patienterna.

Rapporten från inspektionen är ännu inte klar. Men just elsäkerhetsproblemen visade sig vara så allvarliga att Arbetsmiljöverket beslutat sig för att agera direkt – och hårt.

Verket har nu skickat ett brev till landstinget där man hotar med att förbjuda all verksamhet vid centraloperationsavdelningen i Gävle om inte bristerna rättas till. Senast 1 juni.

– Det handlar om saker som måste åtgärdas och det snabbt. Skulle det hända något kan det få mycket allvarliga följder, säger arbetsmiljöinspektören Thomas Isaksson.

Det handlar bland annat om elkablar som ligger på golvet och riskerar att skadas, vilket i sin tur kan orsaka olycksfall. Det finns också gamla kablar till bortplockad utrustning som hänger kvar med oskyddade ändar och blottade ledare vilket kan bli mycket farligt. Sedan saknas det bland annat skyddslock på eluttag.

– Eftersom vi bara kunde ta oss in i de salar där operationer inte pågick kan det finns ytterligare brister som vi inte kunnat inspektera, säger Thomas Isaksson.

Det man fann är dock så allvarligt att man kräver att sjukhuset omedelbart ser över alla elinstallationer och rättar till alla brister. Har man inte gjort det överväger man alltså att förbjuda att salarna används.

Om sjukhuset bryter mot förbudet kan man få betala böter.

Lars-Åke Berndalen som är chef för operationsverksamheten säger att en stängning är otänkbar. Det skulle innebära att i princip all operationsverksamhet i Gävle läggs ned.

– Det är den största operationsenheten i länet som är igång dygnet runt, året runt.

Bristerna måste därför så snabbt som möjligt rättas till.

– Vi ska träffa X-fastigheter som äger lokalerna och Coor som sköter fastighetsskötseln och se vad vi kan göra, säger Berndalen.

Annons