Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla slingrar sig om mörka slingan

/
  • OMÖJLIG UPPGIFT. Örjan Carlsson och Gävle södra scoutkår vill att den nedsläckta motionsslingan i Andersberg blir belyst på nytt. Men för att den ska bli det måste någon på kommunen ansvara för den – vilket ingen i nuläget vill. ”Jag hade förstått det bättre om de motiverat det som en besparing”, säger Örjan.

Vem kan tända den nedsläckta motionsslingan i Andersberg?

Scouterna har vänt sig till kommunen – men där vill inte någon ta på sig ansvaret.

– Vi vill bara att slingan ska bli belyst. Men när ingen är ansvarig finns det heller inte någon som kan tända lyset, säger Örjan Carlsson, ordförande i Gävle södra scoutkår.

Annons

Scouterna i Andersberg med ett femtiotal aktiva barn är flitiga användare av den kilometerlånga slingan som ligger mellan Solröksgatan och Snögatan.

När det vankas mörkare tider är det av förklarliga skäl svårt att vistas i slingan.

– Det är ett sätt för barnen att komma i kontakt med naturen men ändå vara i närområdet. Jag vet att även skolan och hundägare går här, förklarar Örjan Carlsson.

Rena karusellen

I slingan finns en numera nedsläckt belysning. Örjan tyckte därför att det var en bra idé att fråga kommunen om de kunde tänka sig att tända igen.

Men det var bara början på en karusell snurrigare än Kaffekopparna i Furuvik.

Örjans fråga skickades till kommunens Medborgarkontor och därefter vidare till Tekniska kontoret, Kultur- och fritids- förvaltningen, Gavlegårdarna och slutligen Gävle Energi – ingen vill ta ansvar för slingan.

I stället uppmanades han att skriva ett medborgarförslag till kommunfullmäktige.

– Det kommer jag nog inte att göra. De har väl viktigare saker för sig. Då kan jag lika gärna söka bidrag till femtio pannlampor.

Enligt Kaj Olsson, gatuingenjör vid Tekniska kontoret, finns en gammal deal att den tidigare motsvarigheten till Gävle energi ska stå får slingan. Spåret har antagligen varit upplyst i många år utan att någon betalat.

Ser mörkt ut

– Gävle energi stängde av belysningen 2007 för att de upptäckte att det inte finns någon som betalar för den. Slingan har troligen funnits där sedan 70-talet.

Varken Gävle energi, Tekniska kontoret eller Kultur- och fritidsförvaltningen vill i dag ta på sig något ansvar – och det ser därför ut att förbli mörkt i slingan.

Mer läsning

Annons