Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla toppchefer tjänar mer än de politiskt ansvariga

Samtliga kommunala toppchefer i Gästrikland och Nordluppland tjänar mer än den högste ansvarige politikern i respektive kommun.
I landstinget Gävleborg är skillnaden extra stor. Landstingsdirektören Svante Lönnbark tjänar mer än dubbelt så mycket som Ann-Margret Knapp, landstingsstyrelsens ordförande.

Annons

Tjänstemännens ansvar värderas genomgående högre än politikernas i Gästriklands och Nordupplands kommuner. Åtminstone att döma av storleken på löner och arvoden till de högst ansvariga.

Den allra bäst betalde kommunchefen i regionen är Gävles kommundirektör Göran Arnell. Hans lön är drygt 35 000 kronor, eller 65 procent, högre än arvodet till kommunstyrelsens ordförande, Carina Blank (S).

Sandvikens kommundirektör Svante W Nordh är tvåa i kommunchefernas löneliga med 75 500 kronor. Det är 21 000 kronor, eller 39 procent, högre än arvodet till kommunstyrelsens ordförande, Peter Kärnström (S).

En översyn av politikernas ersättning pågår just nu i Sandviken samtidigt som kommunen håller på att rekrytera en ny kommundirektör som det ska löneförhandlas med.

– Det är klart att det kan diskuteras om det är rätt att högsta chefen ska tjäna mer än den högsta politiskt ansvarige. Det är ju alltid politikerna som får ta de tyngsta smällarna och det största ansvaret, säger Carl-Axel Pettersson (S), ordförande i kommunfullmäktige vars presidie hanterar arvodesfrågorna.

Precis som Gävle kommun och landstinget Gävleborg har Sandviken sedan många år tillbaka kopplat sina politikerarvoden till riksdagsmännens ersättning, i dag 54 500 kronor. Den högst ansvarige har 100 procent av ett riksdagsmannaarvode. Övriga heltidsengagerade har en lägre procentsats.

Resultatet har blivit att politikerna fått en dålig löneutveckling i förhållande till chefstjänstemännen.

– Vi ska se över om vi ska behålla det här systemet. Men i vilket fall som helst får det inte skena iväg. Vi måste vara sparsamma både när det gäller löner och arvoden, säger Carl-Axel Pettersson.

* Och när det gäller nya kommundirektörens lön?

– Där är ju inte vi med och förhandlar. Ska vi ha en bra kommundirektör får vi vara beredda att betala för det. Men det ska vara en skälig lön. Vad det är kan ju sedan alltid diskutera.

Av de offentliganställda cheferna i regionen är landstingsdirektören Svante Lönnbark allra bäst betad med en lön som överstiger Ann-Margret Knapps arvode med drygt 60 000 kronor.

 

Mer läsning

Annons