Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen vill ta pengar från gasklockorna och ge till skolan

Allians för Gävle vill att de 15 miljoner kronor som kommunen skulle ha investerat i gasklockeområdet i stället används till att behålla unga lärare inom skolan som annars riskerar varsel.
– Nu handlar det om att prioritera. Lärarpersonal går före gasklockorna, säger Inger KällgrenSawela (M).

Annons

Kommunen fick inga 8 miljoner kronor i EU-medel till gång-, cykelbanor och belysning vid Atlasområdet i och omkring gasklockorna.

Trots avslaget på ansökan kommer de 15 miljoner som kommunen samtidigt själva har avsatt för investeringen ändå att gå till området.

Men nu vill Allians för Gävle (M, C, FP och KD) att miljonerna i stället används till omställningslösningar så att lärare som snart ska gå i pension får möjligheten att sluta i förtid. På så sätt hoppas man kunna behålla unga lärare som annars riskerar varsel.

– Vi står inför neddragningar på 50 miljoner inom Barn och ungdom och har stora bekymmer med att behålla våra yngre lärare. Vi vet inte hur långt pengarna räcker än, men de räddar några yngre lärartjänster, säger oppositionsråd Inger KällgrenSawela (M).

Området runt gasklockorna vill oppositionen inte investera i alls för tillfället.

– I den finansiella krisen måste vi satsa på kärnverksamheterna. Det är fråga om hur mycket en kommun mäktar med, säger oppositionsråd Roland Ericsson (C).

Även S, V och MP vill avsätta 15 miljoner till omställningslösningar inom skolan, men utan att ta de pengarna från gasklockeområdet.

– Vi har skapat det utrymmet helt enkelt. Delvis använder vi statsbidraget på 70 miljoner som måste användas till temporära lösningar, säger kommunalråd Carina Blank (S).

Hon tycker att det vore väldigt olyckligt om inte arbetet vid området fullföljs.

– Vi måste fortsätta att göra investeringar, särskilt i de områden där näringslivet är inblandat, som vid gasklockorna, säger hon.

Att kommunen inte fick de EU-miljoner man ansökt om är inte skäl nog att stoppa arbetet tycker hon.

– Har vi ansett att investeringen är så viktigt att vi har bett om EU-medel kan vi inte bara strunta i den, säger Carina Blank (S).

Oppositionens förslag ligger med i deras budgetförslag som kommer att presenteras i nästa vecka.

Mer läsning

Annons