Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler barn lever i fattigdom

Drygt en tiondel av Sveriges barn lever i familjer som är beroende av socialbidrag eller som saknar inkomster nog för att täcka basutgifterna.

I Gävleregionen ligger andelen också på den nivån.

Annons

– Sverige bryter mot barnkonventionen. Varje barn har rätt till en rimlig levnadsstandard, säger Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin till TT.

I går kom Rädda barnens årliga rapport om barnfattigdom. Den visar att cirka 220 000 barn i Sverige lever i familjer som inte har råd att betala det allra mest nödvändiga, som mat, kläder och hyra. Andelen barn i fattigdom har ökat från 10,9 procent 2007 till 11,5 procent 2008, det år som rapporten gäller. Studier tyder på att barnfattigdomen har fortsatt att öka sedan 2008.

– Medan de flesta familjer har fått del av en rejäl välståndsökning har de fattigastes villkor stått oförändrade. Den rikaste tiondelen av Sveriges barnfamiljer har det i dag så gott ställt att varje familj skulle kunna försörja drygt tre lika stora familjer, säger Elisabeth Dahlin.

Sämst för de med en förälder

Barn till ensamstående är mer utsatta än barn i parrelationer, barn till utlandsfödda mer utsatta än barn till svenskfödda. Hälften av barnen till en ensamstående, utlandsfödd förälder lever i en ekonomisk situation som Rädda barnen betraktar som fattigdom.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ser allvarligt på uppgifterna.

– De återspeglar att i tider då ekonomin krymper och folk får gå från arbete så påverkar det också barnen i familjerna, säger han till TT.

Ifrågasätter slutsatsen

Men han ifrågasätter Rädda Barnens slutsats att klyftan mellan fattiga och rika familjer ökat.

– Vi ser inga förändringar i inkomstspridning efter 2006.

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) pekar på att Sverige internationellt sett har ganska små inkomstskillnader.

– Alla i vårt land har fått det bättre, men de som har ett jobb och jobbskatteavdrag har fått en större förbättring, säger hon.

Företrädare för oppositionspartierna S, V och MP kräver nu en riksdagsdebatt på temat barnfattigdom och ökade klyftor.

Mer läsning

Annons