Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler företag spärrar Facebook

/
  • LITAR PÅ ANSTÄLLDA. I Gävle kommun finns det ungefär 9 000 anställda som har tillgång till internet. Men ingen kontrollerar hur mycket de surfar.

Många chefer oroar sig för att användandet av Facebook och Twitter ökar och att det ska påverka arbetet negativt.

På Sandvik AB, Domstolarna och Ovako i Hofors är flera internetsidor blockerade.

– Vi ser datorer som ett arbetsredskap och dit hör inte sociala medier, säger informationsdirektör Anders Wallin på Sandvik.

Men varken Gävle kommun, länsstyrelsen eller landstinget har planer på att spärra sajter.

Annons

Nästan varannan chef ogillar att ge medarbetarna större frihet kring användandet av ny teknik och nya medier, visar en europeisk undersökning. På många arbetsplatser surfas det flitigt på sociala medier.

Flera företag har spärrat dessa hemsidor. En av dem är Sandvik AB med över 45 000 anställda. Bland annat är Twitter, Myspace, Facebook och spelbolag blockerade för de anställda.

– Vi har blockerat sajter som inte har med arbetet att göra, är osäkra för vår it-användning eller oetiska, säger informationsdirektör Anders Wallin.

Men företaget utvärderar policyn kontinuerligt och det kan ändras i framtiden.

– Livet i allmänhet blir mer datoriserat och då kanske vi måste anpassa oss till omständigheterna.

Samma sak gäller för företaget Ovako i Hofors.

70 anställda hos tingsrätten och länsrätten i Gävle har inte tillgång till Facebook och Myspace. Domstolsverket har spärrat dessa sidor. Beslutet har enligt Domstolsverket ingenting med surfande på arbetstid att göra, utan att det kan medföra stora säkerhetsrisker i IT-miljön.

– Ingen av de anställda här har klagat på beslutet. Jag tycker inte att det hör hemma att sitta på Facebook under arbetstid, säger Anna Strand, chefsadministratör, tingsrätten i Gävle.

För Gävle kommuns anställda finns det inga restriktioner när det gäller användandet av sociala medier. Så länge personalen inte använder internet på ett olagligt sätt.

– Vi ser det inte som ett problem. Det finns en del i omvärldsbevakningssyfte på dessa sidor, men det gäller att använda internet ansvarsfullt, säger kommunikationschef Jenny Glumoff.

Inte heller Landstinget Gävleborg eller länsstyrelsen har blockerat internetsidor. Vikarierande länsråd Olov Rydberg menar att de litar på sina medarbetare och att det inte finns tid till något annat än arbete.

– Vår policy när man använder internet är att det ska vara arbetsrelaterat. Men det finns inte några medel att kontrollera att detta följs, säger han.

Mer läsning

Annons