Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler sjuka avstår från att söka vård

Allt fler gävleborgare avstår från att söka vård trots att de skulle behöva det.
Allra vanligast är det bland yngre personer och utlandsfödda.

Annons

Främsta orsaken är att man har negativa erfarenheter från tidigare besök.
Gävleborgare har 2004 och 2007 fått svara på frågor som ska undersöka om alla har samma tillgång till sjukvård och tandvård. En enkätundersökning som gjorts även nationellt.


Och det visar sig att allt fler svarar att de avstått från att söka vård trots att de upplevt att de hade behov av det. 2004 var det 13,6 procent av de tillfrågade i Gävleborg som svarade att de avstått från läkarvård, förra året var den siffran uppe i 17,7 procent.
Det innebär att ungefär 38 000 personer som ansåg att de var så sjuka att de behövde söka läkarvård ändå inte gjorde det. Vanligast var detta bland yngre, 16–35 år, och personer födda utomlands.


Som orsak angavs i första hand att man hade dåliga erfarenheter av tidigare besök men också att väntetiderna var för långa.
– Vi måste ödmjukt ta till oss det här och fundera på vad det beror på att främst yngre och utlandsfödda avstår från att komma. Vi måste kanske tänka lite mer individuellt och anstränga oss mer för att de också ska känna till att vi finns och att de är välkomna, säger landstingsdirektören Svante Lönnbark.


När det gäller tandvården är det ungefär lika många, omkring 38 000 personer, som avstått från att gå till tandläkaren eller tandhygienisten trots att de upplevde att de behövde gå.
Även här är det vanligare bland personer födda utomlands och bland yngre, men också bland ensamstående och personer med låga inkomster.


Det är också ekonomin som är den främsta orsaken till att man inte söker tandvård. Nästan hälften, 49 procent, svarar att det beror på ekonomiska skäl. Man anser sig helt enkelt inte ha råd, eller åtminstone drar man sig för kostnaden.


Undersökningen visar också bland annat att kvinnor söker läkarvård och tandvård oftare än män, att sammanboende oftare går till tandläkaren än ensamstående och att personer med högre inkomst har fler tandvårdskontakter än personer med låg inkomst.
Resultaten för riket i stort är ungefär likadana, trenden är densamma där.

Mer läsning

Annons