Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler ungdomar ringer fackets hjälptelefon

/
  • Ungdomar från facket besöker ett shoppingcenter under LO:s kampanj 'Facket i sommarland' som går ut på att informera sommarjobbare om deras rättigheter mot arbetsgivarna.

Antalet unga som hör av sig till fackets hjälptelefon har ökat påtagligt. Hittills i år har 88 ungdomar från Gävleborg ringt hjälptelefonen. Det är en ökning med 160 procent på ett år.

– Vi tror att arbetstagarna är mer utsatta i dag. I år finns det färre sommarjobb och det är större konkurrens om jobben. Det finns arbetsgivare som utnyttjar den situationen, säger Viktor Rasjö, undomsombudsman på LO Gävleborg.

Annons

De flesta ungdomar i Gävleborg som hör av sig till hjälptelefonen arbetar inom Hotell- och restaurang, Handels och Kommunals avtalsområden.

– Hotell- och restaurang och Handels är områden där det finns många sommarjobbare och många små arbetsgivare. Det är självklart mycket svårare för en liten arbetsgivare att kunna alla regler och avtal än för en stor arbetsgivare med 300 anställda, förklarar Viktor Rasjö.

De frågor som ungdomarna i Gävleborg främst vill ha hjälp med handlar om lön, arbetstider och frågor gällande uppsägningar.

– Samma frågor varje år, säger Viktor Rasjö.

Ett problem som ökat i länet just denna sommar är bristen på anställningsbevis.

– Det gör det väldigt svårt för oss att driva ett ärende. Då gäller ofta bara ord mot ord, och det är inte så lätt för en 15-åring.

Viktor Rasjö är dock noga med att påpeka att de allra flesta arbetsgivare i länet sköter sig som de ska.

Mer läsning

Annons