Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler vattenläckor hos Gavlegårdarna

Gavlegårdarna har svårt att hinna med allt underhåll som behövs. Det gör att vattenskadorna i hyreslägenheterna ökar.

Annons

I kommunens skadestatistik står kostnader inom Gavlegårdarnas bestånd för en stor del. Förra året rapporterade bolaget in en sammanlagd kostnad på 15,7 miljoner kronor. Delar av kostnaderna var för reparationer efter skadegörelse och olyckshändelser, men merparten, 10,7 miljoner kronor, berodde på vattenskador. År 2007 var samma siffra 8 miljoner kronor.

– Det uppstår i stort sett en vattenskada varje dag. Delvis beror det på bristande underhåll, säger Börje Molander, servicechef på Gavlegårdarna.

Han berättar att de vanligaste vattenskadorna beror på dåliga och gamla ytskikt i våtutrymmen, till exempel badrum, och gamla rör som rostar sönder. En hel del av skadorna är i de så kallade miljonprogramsområdena, som har stort underhållsbehov.

Vissa områden har genomgått helrenoveringar och andra, som delar av Sätra, står på tur. Men enligt Börje Molander räcker inte takten på de större projekten för att motverka de akuta skador som uppstår dagligen.

– Läckorna drar med sig ganska mycket jobb. Man måste riva upp golv och suga ut sand om det finns sådan i bjälklaget, säger Börje Molander.

De rör som är dolda i väggar och valv kan stå och läcka ett längre tag innan felet upptäcks. Det gör att skadorna blir dyrare och mer omfattande.

Annons