Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ALS-läkaren och forskaren är skeptisk

Läkaren och forskaren Ingela Nygren förstår att ALS-patienter söker alternativa lösningar. Men hon tror inte att behandlingen har någon effekt.
– Jag tycker att det är en handel där man utnyttjar svårt sjuka patienters utsatta situation.

Annons

Ingela Nygren är neurolog och arbetar med ALS-patienter på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon har även forskat om sjukdomen och belönades 2007 med Ulla-Carin Lindquist-priset.

Hon tycker att stamcellsbehandling är mycket intressant som en lösning för många sjukdomar. Man har till exempel transplanterat in stamceller från foster på Parkinsonpatienter och lyckats få igång produktionen av dopamin. Men konstaterar att det är mycket mer komplicerat för ALS-patienter.

– Det är en sjukdom som inte finns på ett ställe utan i hela det motoriska systemet, i både ryggmärgen och hjärnan.

Tror inte på behandlingen

Hon tror därför inte att den stamcellsbehandling som erbjuds i Kina har någon effekt. Hon är tveksam till om det över huvud taget är stamceller som opereras in, i så fall borde det inte gå så snabbt, och även om det vore det borde det vara svårt att få dem att hitta de skadade cellerna och ersätta dem.

– Om man verkligen har en behandling som fungerar borde man publicera studier så att även andra kan ta del av resultaten. Inte hålla det hemligt och ta betalt för patienter som ska åka dit för att få ta del av den, säger Ingela Nygren.

Bra omvårdnad

Den förbättring som patienterna som Leif upplever sig få tror hon beror på andra saker än själva celltransplantationerna.

– De tycks vara väldigt bra på att ta hand om patienterna som får god omvårdnad, akupunktur och får träna mycket. Det är bra för det allmänna välbefinnandet.

Däremot är hon orolig för att patienterna utsätter sig för risker, speciellt när man borrar i skallbenet och ger injektioner i huvudet. Hon skulle aldrig rekommendera någon av sina patienter att åka dit. Samtidigt har hon förståelse för att personer som har en så svår obotlig sjukdom är beredda att testa det mesta.

– Jag förstår patienterna men det är viktigt att man tänker efter så att man inte skadar sig själv kroppsligen eller ekonomiskt.

Mer läsning

Annons