Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amandas novell tog priset

/
  • Årets Agnes von Krusenstjerna-pristagare Amanda Kölgran, 17, brukar inte skriva på fritiden utan vinnarnovellen kom till som en skoluppgift. Men utmärkelsen kan komma att ändra på det. I går kväll firades hon vid en prisceremoni på Stadsbiblioteket i Gävle.

En gripande berättelse om en ung flickas sista minuter i livet. Med novellen "Jag ska aldrig släppa taget" skrev Amanda Kölgran, 17, sig till årets Agnes von Krusenstjerna-pris.

Annons

Amanda Kölgran läser naturvetenskapliga programmet med internationell inriktning på Vasaskolan i Gävle. Novellen skrev hon i våras som en uppgift i skolan. En lärare tipsade henne om Agnes von Krusenstjerna-priset och hon skickade in sitt bidrag. Men det kom som en överraskning när hon förra veckan fick veta att hon är årets mottagare av litteraturpriset.

– Det känns naturligtvis jättekul, säger Amanda Kölgran efter gårdagens prisceremoni på Stadsbiblioteket.

Hon uppger att hon inte skriver på fritiden, bara i skolan. Vinnarnovellen jobbade hon med i ungefär två veckor innan den var färdig. Idén till berättelsen om den unga flickan Paulines sista dramatiska minuter i livet, begravd i en lavin tillsammans med sin bäste vän, fick hon en kväll när hon skulle sova.

Men priset kan leda till fler historier från Amanda Kölgran.

– Man blir ju sporrad så vi får se.

Uppmaningen från prisutdelaren Charlotta Cederlöf, författare och programledare på Radio Gävleborg, är också glasklar. Fortsätt skriva!

Det är den ideella föreningen Agnes von Krusenstjerna-sällskapet som sedan år 2000 delar ut litteraturpriset till gymnasiestuderande i Gävleborgs län. Förutom äran innebär det 1 000 kronor i prispengar.

Mer läsning

Annons