Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amnesty firar 50 år i Gävle

”Det är sorgligt att vi måste fortsätta arbeta”

Annons

600 Gävlebor är medlemmar i Amnesty International, som firar 50 år nu på lördag.

– Firandet är vemodigt, organisationen ska inte behövas i framtiden då vi redan borde ha nått våra mål, säger Lisa Rönnblom, en aktiv medlem.

I Gävle kommer firandet att ske på stadsbiblioteket.

Organisationen Amnesty International startade för 50 år sedan kampen för den mänskliga rättigheten.

Den aktiva gruppen i Gävle bildades förra sommaren. De består av fyra personer och med hjälp av kampanjer, affischer och namnunderskrifter försöker de att värva så många medlemmar som möjligt.

Medlemmarna har bland annat arbetat för kvinnornas rättigheter i Nicaragua för avskaffandet av absolut abort. Idag arbetar den aktiva gruppen med en kampanj gällande dödsstraff i USA samt Kina.

Berättar om oskyldigt dömd

Författaren Lars-Åke Augustsson kommer till stadsbiblioteket för att hålla en föreläsning om Amnestys historia.

Augustsson kommer även att berätta om Anthony Graves, en man som var oskyldigt dömd i 18 år i USA men som frikändes i oktober år 2010.

De aktiva medlemmarna har planer på att komma ut i skolor och fortsätta informera om organisationen. Åsa Berglund Jacobs är en aktiv medlem som sitter i distriktet, hon menar att organisationen behöver uppmärksamma samhället om att det fortfarande finns människor som inte respekterar den mänskliga rättigheten.

– Det är sorgligt att vi måste fortsätta arbeta och jag tror att vi har en lång väg kvar till våra mål, säger Åsa Berglund Jacobs.Lina Abusagr

Mer läsning

Annons