Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Än finns det gott om granar

/
  • - Jag är från Chile och där har man julgran tidigare. Jag ville köpa 8 december, och han några dagar före jul, säger Lorena Bettancurt, men ser ändå glad och nöjd ut.
  • DUGER DEN? Thomas och Andreas Nilsson hjälper mamma Agneta Larsson att välja rätt. Efter en stunds resonerande och jämförande är det till slut den här de väljer. ”Den optimala är en Kalle Anka-gran men 600 är för mycket”, konstaterar Agneta Larsson.
  • DYRASTE GRANEN. 640 kronor får man hosta upp för en dansk kungsgran utanför Maxi. ”De ser mer ut som Kalle Anka-granar”, säger granförsäljaren Christer Söderman från Skärplinge.

Ute i sista sekunden med att köpa gran?

De danska granarna vid Maxi tog förmodligen slut på torsdagen. Men lokala från Hedesunda finns det gott om.

Annons

Längs Södra Kungsvägen, där OK/Q8 tidigare låg, träffar vi Lorena Bettancurt och Mats Friberg som är ute för att köpa gran. De behöver inte leta speciellt länge, och är dessutom helt överens.

– Det vi inte var överens om var när den ska köpas. Jag är från Chile och där har man julgran tidigare. Jag ville köpa 8 december, och han några dagar före jul, säger Lorena Bettancurt, men ser ändå glad och nöjd ut.

De ville åt grandoften, och valde en lokal gran från trakten för 200 kronor. Kungsgranarna från Danmark som kostar 400 kronor, menar de, doftar inte lika mycket.

Det är Frank Walldén som säljer granarna vid den gamla macken. Det har han gjort sedan 1976.

Granförsäljerskan Jessika försäkrar att det är gott om granar.

– Vi har alltid nyhuggna granar. Vi hugger bara fler om det skulle ta slut, säger hon.

Utanför Maxi Ica i Hemlingby är det Gran-Erik från Berkinge utanför Forsmark som säljer julgranar. Här är det enbart danska granar till försäljning, och väsentligt dyrare. Man får ge från 330 kronor för en ”vanlig” rödgran till 640 kronor för en kungsgran.

– Det är lite kvar. Det här är slut i dag, och mer får vi inte hem, säger Christer Söderman från Skärplinge som hjälper till med försäljningen för tredje året.

Han uppskattar att de har sålt över 1 000 rödgranar sedan försäljningen drog igång för två veckor sedan.

Agneta Larsson kommer i sällskap av son och dotter. Graninköpet är inget de tar lätt på.

– Det ska vara grova barr och den ska vara tät så man knappt ser stammen, säger hon.

Men någon kungsgran blir det ändå inte.

– Aldrig i livet. 600 är för mycket, slår hon fast.

De står en stund och väljer, ber försäljaren bära med den ena så de kan jämföra. Efter en stunds resonerande är de eniga. Det blev den första, med flera grenar högst upp.

– Det ska helst vara fyra, så man kan hänga en kula på varje gren högst upp, säger Agneta Larsson.

Mer läsning

Annons