Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders har fått ett värdigt liv efter 25 år av missbruk

/
  • VAR NÄRA ATT DÖDA. När Anders Ekroth insåg att han hade kunnat döda en annan människa kom uppvaknandet. ”Mitt liv var katastrof, men nu fick det vara nog. Jag har två barn som jag älskar över allt annat”, säger han.

Han var nära att döda en annan människa under sin sista fylla.

Nu har Anders Ekroth, 49 år, varit utan amfetamin i tre år. Han tackar Gävleanstalten, som han kallar Sveriges bästa behandlingshem.

– Jag har kommit tillbaka till samhället på ett sätt jag inte trodde var möjligt.

Annons

har missbrukat alkohol och droger i 25 år. Han är återfallsförbrytare och tror att han har varit på mellan åtta till tolv behandlingshem för att bli av med sitt missbruk.

var han nykter och drogfri i sju år. Nu har han varit drogfri i tre år. Han vet när han tog amfetamin sista gången, för det var dagen före sonens födelsedag. Sista fyllan var 9 december 2006. Då såg han två öl i kylskåpet hos en kvinnlig bekant.

– Sedan satte jag mig i bilen och åkte till bolaget och köpte en kasse brännvin. På eftermiddagen skulle jag träffa två personer och prata, det var en affärsuppgörelse. Jag var berusad och slog till den andre inne på restaurangen. Sedan stod de och väntade på mig utanför. Den ene sprang emot mig med kniv. Jag tog av honom kniven, säger Anders Ekroth.

med att Anders hade knivskurit en person i halsen, och en i armen.

– Det som hände då... den personen hade lika gärna kunna dö.

Anders Ekroths uppvaknande. Han dömdes för försök till dråp och misshandel och straffet blev fängelse i fyra år och sju månader. Efter en tid på Kumlaanstalten lyckades han få överflyttning till Gävle. Här fanns möjligheten till behandling i fängelset.

arbetar man med tolvstegsprogrammet och handboken Anonyma Alkoholister.
Anders hade läst boken förr. Han säger att det känns som att det var första gången han fick den på svenska.

16 månader på Gävleanstalten fick han komma ut i det som kallas ”Villan”, den lilla behandlingsenhet med sex platser där de intagna får åka på möten utanför fängelset. Varje vecka åkte de till Self help-kliniken i Söderhamn. Där insåg Anders Ekroth att han kunde hjälpa andra.

– När du ser att du kan tända hopp i en 17-, 18-åring, eller en 50-, 60-åring... Det finns ingen glädje som kan mäta sig med det.

tror på sig själv den här gången. Han säger att det beror på att han gör precis som det står i boken. Som exempel berättar han om det fjärde steget.

– Om jag har skadat någon människa, fysiskt eller psykiskt, och jag vänder bort huvudet varje gång jag möter den människan, då äger den personen aktier i mitt liv. Om jag inte går fram till den personen och ber om ursäkt måste jag fortsätta att vända bort huvudet. Men om man ber om ursäkt, och tar hand om det som skaver och gör illa härinne, säger han och lägger handen på bröstet.

– ... då gör jag mig fri. Och i 99,9 procent av fallen tar folk emot ursäkten.

behöver han fortsätta att arbeta med.
En annan viktig del är att Anders Ekroth får avsluta strafftiden med en vårdvistelse.
Sedan två månader bor han i ett familjehem i Gävle. Han äter måltider tillsammans med kvinnan som driver familjehemmet, men kan i övrigt gå dit han vill utan att fråga om lov. Så länge han fullföljer sin vårdplan och lämnar urinprover när Kriminalvården kräver det.

– Den utsluss jag har fått från Gävle har varit helt enorm. När jag var i villan och fick börja gå på möten utanför staketet funderade jag: när kommer stressen, oron i magen över att vara på utsidan? Men stressen kom aldrig, säger han.

är att skaffa en egen lägenhet och successivt bo där mer och mer. Den villkorliga frigivningen är 10 januari nästa år. Normalt sett upphör Kriminalvårdens vårdvistelse då, men hemkommunen i Västsverige har gått med på att betala två månader till i familjehemmet. Tanken är att skapa en mjuk övergång till ett nyktert liv i frihet.

går på AA-möten sex gånger i veckan och söker jobb. Han vill vara kvar i gemenskapen i Gävle och har börjat prata om att börja jobba inom missbruksvården. Det har han gjort tidigare.

– Jag har en vision att betala tillbaka det jag har fått av kriminalvården, säger Anders Ekroth.

Annons