Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas blev av med 5 000 vid bankomaten

/
  • NOGA. Trots att Andreas ofta skyddar koden när han ska ta ut pengar så lyckades man fånga hans siffror på magnetremsan och koden. 5 238 kronor saknades på kontot förra veckan.

Tre personer har de senaste veckorna anmält att de blivit utsatta för så kallad skimning vid en uttagsautomat i Gävle. En av dem är Gävlebon Andreas Karlström som förra söndagen blev av med
5 000 kronor.
– När jag märkte att pengarna fattades blev jag lite nervös, säger han.

Annons

Förra måndagen märkte Andreas Karlström att 5 238 kronor fattades på hans konto. Han har blivit utsatt för skimning, någon har alltså riggat upp en speciell avläsare vid en uttagsautomat. Sedan har man tagit reda på koden till Andreas bankkort och pengarna har tagits ut i Makedonien.

– Jag har alltid varit lite fundersam på säkerheten, så det var inte helt oväntat att det kunde hända. Men jag brukar alltid hålla för lite grann när jag knappar in koden, säger han.

Först trodde Andreas att det skett vid Forex-automaten i Gävle. Men enligt polisen har dessa kontokortsbedrägerier skett vid SEB-automaten på Nygatan. I mitten av maj hittade man skimningsutrustning där, som skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium för undersökning.

– Det här är enkel utrustning som är ganska lätt att få tag på. Det handlar ofta om trådlösa övervakningskameror och det kan vara lönsamt om det lyckas, säger polisens utredare Håkan Kvist.

Polisen har de senaste veckorna fått in tre anmälningar om kontokortbedrägerier som skett vid SEB-automaten på Nygatan.

– Ibland upptäcker inte kunden det direkt. Men det är viktigt att hålla för koden när man tar ut pengar och titta så att ingen står för nära bakom, säger Håkan Kvist.

Det är första gången som SEB i Gävle drabbas av detta.

– Jättetråkigt. Men tur att det upptäcktes så pass snabbt. De som är drabbade är kontaktade, säger kontorschef Pär Björn.

Just nu byter banken ut några detaljer på automaten, som gör det svårare att använda skimningsutrustning.

– Samma sak görs på alla våra automater i Sverige.

– Vi går mot en teknik där chipet på korten används mer och magnetremsan mindre. Det är säkrare med chip, säger Pär Björn.

Mer läsning

Annons