Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anettes hälsohus börjar fyllas

/
  • TRÄNARE. Patrik Rönnqvist kör gruppträning fyra dagar i veckan. Han är utbildad i ruffie training, en intensiv träningsform som är baserad på brottning. Han tar även emot enskilda för privat träning i lokalen i källaren.
  • DYR VÄNTAN. ”Det blir dyrt att vänta, jag skulle ju börja bygga om, och nu får jag inga intäkter, det kostar mycket att stå med tomma hus och vänta”, säger Anette Svedinger, som har börjat realisera sin dröm om ett hälsans hus i den gamla Pingstkyrkan på söder i Gävle.
  • FÖRSTA DAGEN. I går var det Anton Söderhälls första dag som projektledare för Söders källa. Det blir hans jobb att försöka locka besökare och konferenser till huset.

Träning, seminarier och några konferenser. Det har börjat hända saker den i gamla Pingstkyrkan på söder.

Men förhoppningen om invigning i höst har spruckit, för Anette Svedingers planerade bygge har gått i stå.

Annons

Hon tog över huset i december förra året och har börjat skapa sitt livsprojekt, ett hälsans hus. Träning, yoga och meditation ska samsas med alternativmedicin och konferenser. Där Martins kemtvätt ligger i dag planerar hon ett kafé med hälsosam mat.

– Vi ska ha raw food, nyttiga snacks och dieterna som är på modet. Jag vill få ut ett hälsobudskap och skapa något som kan få Gävleborna att må bra, säger hon.

Anställt tre

Anette Svedinger har anställt tre personer för att få fart på verksamheten i huset. En av dem är Patrik Rönnqvist, tidigare hockeyspelare i Brynäs, som leder gruppträning flera dagar i veckan. Han har så olika aktiviteter som träning för otränade och ruffie training, en intensiv träningsform som baseras på brottning. I lokalen i källaren tar han också emot enskilda för personlig träning.

Fastigheten vid Södermalmstorg innehåller också nio lägenheter som behöver renoveras. Men handläggningen av bygglovet drar ut på tiden, och riskerar att spräcka planen på en invigning i höst.

– Kommunen har gått i baklås med nya plan- och bygglagen och kräver en kvalitetsansvarig, säger Anette Svedinger.

Hon menar att hennes tre byggare har läst in sig på den nya lagen och borde godkännas så som övergångsbestämmelserna ser ut.

Arbetarbladet har tidigare berättat att det råder brist på certifierade kontrollansvariga, vilket enligt lagen krävs för alla större om- och nybyggnationer sedan 2 maj.

Backar om kursintyg

Åsa Larsson, bygglovschef i Gävle kommun, har jagat Boverket för att få klarhet i vilka krav kommunen ska ställa på en kvalitetsansvarig. I väntan på besked har Gävle kommun sedan 2 maj krävt kursintyg, något som man nu backar på.

– Vi kommer att sänka kraven lite, man kan ha tagit till sig lagstiftningen på egen hand, säger hon.

I fallet med Pingstkyrkan på söder påpekar bygglovschefen att fastighetsägare Anette Svedinger hade kunnat anlita en redan godkänd kvalitetsansvarig från en annan ort, för att skynda på bygglovsprocessen.

Mer läsning

Annons