Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmälningar av barn till socialtjänsten ökar – siffran motsvarar var tionde barn i länet

Andelen barn som anmälts eller på något annat vis varit i kontakt med länets socialtjänster under 2015 motsvarar 9,7 procent av alla barn och ungdomar i Gävleborg – näst intill vart tionde barn i länet.

Annons

FoU Välfärd inom Region Gävleborg har sammanställt antalet ansökningar och anmälningar till länets socialtjänster. Arkivbild/TT

Siffran betyder dock inte att vart tionde barn i Gävleborg har anmälts till socialtjänsten – samma barn kan ha aktualiserats flera gånger.

Det är FoU Välfärd inom Region Gävleborg som sammanställt antalet ansökningar och anmälningar till länets socialtjänster. En sammanställning som gjorts varje år sedan 2009. I den senaste rapporten går det att läsa att anmälningarna ökat med 11 procent mellan 2014 och 2015. Den totala ökningen av aktualiseringar, det vill säga anmälningar och ansökningar till socialtjänsten, är 10 procent stor mellan 2014-15 – det är alltså enbart anmälningarna som ökar medan ansökningarna minskar en aning.

Över tid, sedan 2009, kan FoU Välfärd se att det främst är antalet anmälda yngre barn mellan 0-12 år gamla som ökar. Som en följd handlar anmälningsorsakerna i allt större utsträckning om våld i familjen, övergrepp eller relationsproblem i familjen för att nämna några exempel – och allt mindre om beteendeproblem som kriminalitet och utagerande.

Gävleborg har i jämförelse med resten av landet en högre andel barn och unga som får öppna insatser inom socialtjänsten och också en högre andel barn som placeras i HVB-hem eller familjehem.

Mer läsning

Annons