Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ann-Sofie åker till våldet på Västbanken

/
  • Fredsbevakning. Ann-Sofie Lasell åker till Palestina för att arbeta med fredsbevaring på lördag. Där hoppas hon att hennes närvaro ska minska våld och orättigheter.

Ann-Sofie Lasell ska vara ett internationellt öga mitt i konflikten. På lördag åker hon från Gävle till Västbanken för att arbeta som följeslagare.
– Jag hoppas att det lilla bidrag jag ger har betydelse, säger hon.

Annons

Konflikten mellan Israel och Palestina är en av världens mest långdragna. Sedan 2002 åker sex personer var tredje månad från Sverige till Västbanken för att bevaka situationen. Sveriges kristna råd driver projektet som finansieras av Sida. Nästa grupp åker 19 februari och i den finns Ann-Sofie Lasell från Gävle. Hon är väl förberedd.

– Jag har varit där flera gånger förut, men aldrig som följeslagare, säger hon.

Intresset för att åka väcktes redan tidigt då hennes föräldrar jobbade som biståndsarbetare på Västbanken redan på 80-talet. Nu har hon blivit placerad i Hebron som tillhör den palestinska delen av området. Där ska hon tillsammans med följeslagare från flera andra länder bevaka vägspärrar och följa palestinska barn till skolan, bland annat.

– Det vi kan göra är att prata med människor och på så vis lösa upp ett spända lägen, men vi får inte ta till våld, säger Ann-Sofie.

Psykisk påfrestning

Hon är inte rädd för att själv bli utsatt för våld. Det har inte heller hänt någon något allvarligt under snart tio år av resor. Snarare är den psykiska påfrestningen större tror Ann-Sofie Lasell, som säger att det gäller att vara mentalt stark.

– Att man själv är stabil är en bra förutsättning. Men vi kommer också kunna stötta varandra i gruppen om det blir jobbigt, säger hon.

Till vardags är hon organisationskonsult i eget företag. Den verksamheten lägger hon på is medan hon är borta. Men erfarenheterna från resan hoppas hon sedan kunna använda i sitt arbete.

– Jag jobbar en del med konflikter och krisstöd i mitt arbete och tror att jag kan lära mig en del på resan, säger hon.

Mer läsning

Annons