Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna-Karin vill utmana sig själv med lumpen

/
  • TÄNKER SÖKA. Anna-Karin Wikström från Gävle har kommit till försvarsmaktens informationsmöte om den grundläggande soldatutbildningen som startar nästa vår. ”Jag tror att det skulle passa mig. Sen vet jag ju att de vill ha in mer tjejer”, säger hon.
  • PROJEKTLEDARE. Fredrik Almér är projektledare för den nya utbildningen i Gävleborg. Han tycker att intresset är större än väntat.

För första gången sedan 1993 ska värnpliktiga utbildas i Gävle. Och det var många som ville veta mera om chansen att göra lumpen på hemmaplan.

– Jag gillar utmaningar, säger Anna-Karin Wikström som kom till mötet.

Annons

Anna-Karin Wikström har bänkat sig längst fram på försvarsmaktens informationsmöte och ser hoppfull ut. Hon är klart intresserad av att få gå en soldatutbildning i Gävle.

– Jag var på väg att mönstra och göra lumpen redan när jag gick i skolan, men då blev det andra planer i livet. Nu är jag 25 och det känns som att det här är sista chansen att få göra det. Jag gillar utmaningar. Allt jag inte tror att jag skulle klara av måste jag klara av, säger hon.

Nu vill hon, tillsammans med ett 20-tal andra, veta mera om hur det skulle fungera rent praktiskt och vilken ersättning det kan bli tal om.

– Man måste ju ha råd att göra det också.

Fredrik Almér, projektledare för grundläggande soltatutbildningen GSU, konstaterar att fler än väntat kommit till mötet.

– Intresset är lite högre än vi förväntat oss. Folk har hört av sig redan i förväg med intresseanmälningar, säger han.

Ett 40-tal kommer att antas till utbildningen som startar i mars nästa år och avslutas i juni. Därefter kan de utbildade soldaterna tjänstgöra som beredskapspersonal vid något av försvarsmaktens förband, eller söka utlandstjänst. Något som också Anna-Karin Wikström funderat på.

– En vän till familjen har varit i Kosovo och hon har berättat mycket om det. Det är nog väldigt tufft men jag tror att jag skulle klara det.

Mer läsning

Annons