Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna offer för bankomatligan

/
  • INTE RÄDD. I snöyran minns Anna Östman majdagen i fjol när hon råkade ut för de mycket förslagna bankkortstjuvar som nu har åtalats för 138 stölder. Snart åker Anna till rättegången i Stockholm för att vittna.

Bankomatligan reste runt i Sverige och stal pensionärers bankkort och koder. Anna Östman, 71, i Gävle är en av tre drabbade Gävlebor. Om några veckor åker hon till Stockholm för att vittna mot de båda åtalade männen, 43 och 28 år gamla.
– Jag är inte lika hjälpsam mot okända längre, säger hon.

Annons

Det var en varm dag i maj i fjol som Anna tog ut pengar vid en automat på Södermalmstorg. Hon hade varit och klippt kattens klor och hade den i en bur på en barnvagn bredvid sig.

– Efteråt minns jag en obehaglig känsla att jag hade någon nära bakom ryggen när jag stod vid automaten, berättar hon.

När hon gått några steg därifrån kom en artig man och ville växla en guldtia till kronor. När han gjort det kom han tillbaka och frågade om Anna hade några tjugor han fick växla till sig också.

– Det måste ha varit då han tog mitt bankkort. Han gjorde något konstigt när han gav mig pengarna.

Och koden till kortet hade han redan sett när han stod bakom Annas rygg vid automaten. Hon upptäckte inte förrän dagen efter att kortet var borta. Då hade det försvunnit 8 500 från hennes konto, pengar som hon nu har fått tillbaka från banken.

– Jag kan inte säga att jag har blivit rädd efter det där, men jag är lite mer försiktig. Jag är nog inte lika hjälpsam mot främmande människor längre, säger Anna.

De båda åtalade männen hade Göteborg som bas, men rörde sig över stora delar av Sverige. De första kända stölderna ägde rum 2007. I Gävle var de i maj 2008. Minst tre pensionärer blev deras offer. En 76-årig kvinna från Sätra blev av med 17 000 kronor sedan kortet stulits ur en ficka på hennes ryggsäck. Hon upptäckte det i nästa affär hon gick in i och spärrade genast kortet i banken. Men då var kortet redan länsat.

Det var polisen i Alingsås som slutligen kunde gripa bankomattjuvarna, och det är där stöldhärvan har nystats upp. I åtalet ingår 138 lurade personer som målsägande. De flesta av offren var äldre personer, flera av dem har hunnit avlida sedan de drabbades.

Ytterligare sex ligamedlemmar är anhållna i sin frånvaro, men finns inte längre i Sverige. Åklagaren Johan Fröjelin kommer att yrka på maxstraffet åtta år för de båda åtalade. Han begär också att de ska utvisas ur Sverige.

 

Mer läsning

Annons