Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annie Lööf: Centerpartiet behöver bli ännu kaxigare

/
  • Svarar. Annie Lööf svarar på fem korta frågor.
  • Lanserar sig. Annie Lööf besökte i går Gävle för att träffa media och partimedlemmar och för att ­lansera sig själv som parti­ledarkandidat. Här med Roland Ericsson som är Centerpartiets oppositionsråd i Gävle.
  • På turné. Annie Lööf har två gånger blivit invald i riksdagen efter personvalskampanjer. Nu är den rutinerade 28-åringen på kampanjturné för att få förtroendet att efterträda Maud Olofsson som Centerns partiledare.
  • Får välja. Ayser Bayraktar är en av dem som i september får vara med och välja den nya partiledaren, hon är ett av Gävles ombud till stämman. Än så länge är Anders W Jonsson hennes favorit men hon ville i går veta mer om vad Annie Lööf tänker göra för att förbättra ensamstående föräldrars situation.

Centerpartiet måste bli kaxigare och tuffare. Det menar Annie Lööf som just nu är den hetaste kandidaten att ta över partiledarposten. Hon är övertygad om att hon är personen som kan lyfta partiet.

– Jag är en valvinnare.

Annons

I slutet av veckan ska Centerpartiets medlemmar säga vem de helst vill se som Maud Olofssons efterträdare. Inför det är Annie Lööf – som är en av de tre kandidaterna – ute på en hektisk turné genom landet för att värva röster. På måndagen besökte hon Bollnäs, Gävle och Uppsala innan kvällen avslutades i Hudiksvall. Ytterligare ett 15-tal orter ska hinnas med innan veckan är slut.

Till synes oberörd av det tuffa schemat trummade Annie Lööf ut sitt budskap om frihet, trygghet och hållbarhet inför media och ett tiotal partimedlemmar på Berggrenska gården i Gävle. Hon vill lyfta fram de traditionella centervärderingarna men omvandla dem till modern politik som dagens människor kan känna igen sig i.

– Vi behöver bli tydligare med vad vi vill, vi behöver bli varmare och grönare. Det är när vi lyckas konkretisera våra idéer som vi når ut till människor.

Ett konkret exempel är att hon vill göra det lättare för personer som länge gått på socialbidrag att börja jobba genom att minska den takt med vilket socialbidraget räknas ned när man börjar tjäna pengar.

Hon vill också att Centern ska ta mer plats i allianssamarbetet.

– Vi måste bli tuffare och kaxigare. Vi kan inte bara försvara kompromisser utan måste tala om vad vi har vunnit och vad vi har förlorat i förhandlingarna. Annars är vi rökta.

Annie Lööf som i dag är riksdagsledamot och partiets ekonomiskpolitiska talesman har seglat fram som favoriten att ta över efter Maud Olofsson. Men i Gävle – som är motkandidaten Anders W Jonssons hemmaplan – är hon mer osäkert på stödet.

Många mittenpartier för en tynande tillvaro – behövs Centern i dag?

– Ja, absolut. Det behövs ett borgerligt parti med en stark miljöpolitik, ett parti för hela landet och ett parti som ser till de utsatta i samhället.

Kommer du att föra partiet åt höger?

– Nej, uppåt.

Mer läsning

Annons