Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ingen lösning på chefskonflikten

På landstinget finns fortfarande förhoppningar om att Ingegerd Lantz ska komma tillbaka som verksamhetschef för kvinnosjukvården.

Hon står dock fast vid att hon och hennes chef har alltför olika ledarstilar. De har bland annat haft olika uppfattningar om hur pengar skulle sparas.

Annons

Landstingets kvinnosjukvård gör ett underskott på ungefär nio miljoner i år. Enligt divisionschefen Hanna Brevemark Jansson beror det till stor del på att verksamhetschefen Ingegerd Lantz inte har genomfört nödvändiga åtgärder. Som att dra ner på personalstyrkan till de bemanningstal som slagits fast på högre nivå.

– Nio miljoner är ett stort underskott och ett stort problem, så det är klart att vi har diskuterat det. Vi har haft lite olika syn på vissa strategiska frågor. Men jag tycker samtidigt att Ingegerd är en duktig verksamhetschef som jag vill ha kvar, säger Hanna Brevemark Jansson.

Ingegerd Lantz försvarar sig:

– På våra små enheter är det omöjligt att gå efter de där bemanningstalen. Vi skulle inte få ihop schemat. Jag har gjort andra förändringar i verksamheten för att få ekonomin att gå ihop. Personalen är klok, de bästa lösningarna kommer därifrån om man sätter sig i lugn och ro och för en dialog, säger Ingegerd Lantz.

Hon nämner bland annat att man lyckats korta vårdtiderna, ändrat planeringen av operationer och sett över vilka patienter som hör och inte hör till specialistvården.

Hon betonar att kvinnosjukvården inför 2012 har en budget i balans.

– Jag är medveten om underskottet för 2011. Förändringar tar tid, säger hon.

Är det möjligt att vara en bra chef för verksamheten och personalen och samtidigt genomföra ständiga förändringar och besparingar?

– Ja, jag tror det. Jag älskar mitt jobb i kvinnosjukvården. Jag har ett engagemang för patienter och medarbetare. Det är oerhört viktigt att ha dem på sin axel hela tiden när man jobbar med förändringar. Förändringar kommer det att bli mer av.

Hon betonar att hon inte sade upp sig för att hon inte vill fullfölja sitt uppdrag, utan för att hon inte vill arbeta under Hanna Brevemark Jansson.

– Vi jobbar vidare och riktar in oss på att hitta en lösning på problemet internt, säger Svante Lönnbark.

– Jag får förstås ta en diskussion med dem, men mitt beslut att säga upp mig kvarstår, säger Ingegerd Lantz.

Mer läsning

Annons