Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu inte lika illa som 90-talskrisen

/

Visst har arbetslösheten ökat rejält under det senaste året. Men det är fortfarande en bra bit kvar innan vi når de höga talen som rådde hösten 1993.
– Innan nedgången hade vi ovanligt låg arbetslöshet och hög sysselsättning, säger Bitte Lyrén, analytiker på Arbetsförmedlingen med placering i Söderhamn.

Annons

Arbetslösheten i Gävleborg, som ligger i topp i landet, är än så länge betydligt lägre än vad den var under hela perioden från början av 1990-talet fram till 2006.

Men om de senaste spådomarna, bland annat från finansministern Anders Borg, slår in kan vi snart vara tillbaka i nivåer som gällde 1993.

Som diagrammet visar så var arbetslösheten i Gävleborgs län då närmare 11 procent. Det handlade då om den öppna arbetslösheten, andelen personer som helt saknade sysselsättning.

Om man räknar in också de som deltog i arbetsmarknadspolitiska åtgärder så var andelen betydligt högre.

På tisdag presenterar Arbetsförmedlingen en reviderad prognos för hur arbetsmarknaden utvecklas under det närmaste året.

I början av juni kommer prognosen som gäller tiden fram till slutet av 2010. Inför den prognosen håller arbetsförmedlarna i bland annat Gävleborgs län på att samla information från bland annat länets företag.

Mer läsning

Annons