Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu syns ingen drastisk lågkonjunktur i Gästrikland

Lågkonjunkturen närmar sig Sverige. Siffror från regeringskansliet visar att fler står utanför arbetsmarknaden. Men i Gästrikland märks inget drastiskt trendbrott.
– Vi brukar släpa lite efter övriga landet, säger Kenneth Nordstrand, sektionschef, arbetsförmedlingen.

Annons

Antalet arbetslösa fortsätter att sjunka i hela Gävleborg och den trenden tror arbetsförmedlingen kommer att fortsätta året ut.

Länet släpar efter

– Visst närmar sig en lågkonjunktur, men historiskt sett brukar det ta ett tag innan länet följer med den övriga trenden i landet. Det gäller både hög- och lågkonjunkturer.

Enligt nya siffror från regeringskansliet ökade antalet personer i utanförskap i juni för tredje månaden i rad. Ökningen var 12 000 från mars.

Färre jobb

Men i Gävleborg var 6 367 öppet arbetslösa i juni förra året och samma månad i år hade antalet sjunkit till 4 986 personer.

Däremot har antalet nyamälda jobb sjunkit och det är en trend som kan ses i hela landet.

– Konkurrensen om jobben ökar och det gör att arbetslösa har svårare att få en anställning.

Trots de negativa siffrorna anser Kenneth Nordstrand inte att det märks påtagligt i praktiken.

– Sommarperioden brukar traditionellt vara lite tuffare eftersom många slutar sina utbildningar. Men jag har inte märkt av någon markant skillnad och antalet varsel har inte heller ökat märkbart.

Redo för kris

I höst kommer arbetsförmedlingen att undersöka närmare hur arbetsgivare tänker i anställningssituationer när det gäller lågkonjunkturer och framför allt analyserna om att en djupdykning i ekonomin närmar sig.

– Det värsta är om pratet om en annalkande lågkonjunktur blir en självuppfyllande profetia. I dagsläget vet vi inte så mycket om hur företagarna och arbetsgivarna tänker kring detta, men det ska vi ta reda på i höst.

Vill se fler resurser

Kenneth Nordstrand hoppas dessutom att hans myndighet kommer få mer pengar av regeringen i höstens budget för att kunna bekämpa arbetslösheten och en kommande lågkonjunktur.

– Vi rättar oss efter politikernas direktiv och det är den vardagen vi lever i. Men givetvis skulle det underlätta med utökade resurser.

Mer läsning

Annons