Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansiktet utåt för bostadsprojektet vid Gavlehov anklagas för bedrägeri

/

I somras var han ansiktet utåt när fastighetsbolaget RSS Nordic visade planerna på att riva Estraden och bygga ett nytt bostadsområde vid Gavlehov i Gävle. Nu är han åtalad för bedrägeri i Nordnorge och bortkopplad från byggprojektet.
– Inga kommentarer, säger Stig Henriksen till Arbetarbladet.

Annons

Ladda ner Arbetarbladets nya app till Iphone eller Android för lokala nyheter direkt i din smarta telefon.

På senare tid har norska media, bland annat NRK, rapporterat om turerna som lett till att Henriksen åtalats för bedrägeri.

För några dagar sedan inleddes förhandlingarna i Nord-Troms tingsrätt. Enligt åtalet ska han bland annat ha använt ett lån på 17,5 miljoner norska kronor till ändamål som han inte hade fått bankens fullmakt att göra. Henriksen tillbakavisade alla anklagelser.

– Ibland har man lite osis, säger Sven Eriksson, styrelseledamot och delägare i RSS Nordic Development som äger fastigheten där Estraden ligger.

Nu har Sven Eriksson och hans kollegor ställt Henriksen åt sidan medan rättsprocessen pågår.

– Det här känner vi till, det är något som skett för sex-sju år sedan. Vi har följt upp det, vi har kontroll, det är ingen överraskning. Men han har bra vitsord från jobb med egendomsprojekt i Norge och Sverige.

De rättsliga turerna kring Stig Henriksen har dock ingen betydelse för byggplanerna i Gävle, betonar Sven Eriksson.

– Han har ingen ägarkoppling och har varit en konsult som utvecklat de här projekten. Vi har flera som jobbar på liknande sätt, som f-skattar, säger han.

Finansieringen av byggprojekten i bland annat Gävle vill Sven Eriksson inte avslöja.

– I den bästa av världar kan vi börja bygga vid Gavlehov till hösten. Vi har redan kontrakterat ett stort byggföretag för projektering. Vi är i en upphandlings- och projekteringsfas. När allt är klart kommer så blir det en pressrelease.

Han tror att första etappen kommer att omfatta drygt 500 lägenheter. Totalt kan det bli cirka 2 000 lägenheter i området vid Gavlehov.

När byggprojektet visades upp i somras presenterade sig Stig Henriksen som affärsutvecklingschef i RSS Nordic. Han använde efternamnet "Erlend".

I Tromsö i Nordnorge är han en känd och omskriven entreprenör och investerare.

2010 blev både Henriksen och hans bolag försatt i konkurs, berättar tv-bolaget NRK. Den samlade skulden ska ha uppgått till över 40 miljoner norska kronor.

Åtalet för grovt bedrägeri omfattar nio punkter. Henriksen riskerar upp till sex års fängelse, rapporterar NRK.

Läs också: Stig Erlend, alias Stig Henriksen, visar upp byggplanerna vid Gavlehov.

Läs också: 500 lägenheter startskottet för Gävles nya stadsdel.

Läs också: Gävletravets storslagna planer för Gavlehov.

Mer läsning

Annons