Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställd på Länsmuseet misstänkt för stöld och bedrägeri

Plötsligt fick Länsmuseet fakturor på fotoutrustning i en helt annan prisklass än man hade bruk för. Så började en polisutredning som nu lett till att en tidigare anställd åtalas för stöld och försök till bedrägeri.

Annons

Den anställde hade sedan flera år en ställning som gav honom rätt göra inköp för museets räkning. Förra året reagerade museets ledning på några fakturor från en fotobutik i Gävle. De var på sammanlagt över 80 000 kronor och handlade om utrustning som normalt inte används.

Enligt åtalet var det den anställdes privata inköp som han bad butiken att fakturera länsmuseet för.

Dyr utrustning

En polisanmälan ledde till en husrannsakan hemma hos den anställde. Där fanns utrustning för över 100 000 kronor. Enligt åtalet som väcktes på onsdagen var det också Länsmuseets egendom.

Den anställde slutade genast sin anställning. Enligt museichefen Peder Mellander har museet fått tillbaka en stor del av de värden som stulits.

I åtalet begär ersättning från den före detta anställde med 18 400 kronor som ska täcka värdeminskning på varor som har återlämnats till butik.

Den anställde har lämnat förklaringar till det som hänt, som innebär att han inte gjort något brottsligt. Under rättegången ska flera vittnen förhöras om hur inköp och faktureringar har gått till.

Mer läsning

Annons