Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställda skriver under protestlistor mot Högskolans ledning

Anställda på Högskolan i Gävle protesterar mot ledningens hantering av den planerade omorganisationen.


42 personer har skrivit under ett upprop till högskoleledningen.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat ska hela högskolans organisation ses över. De anställda har informerats om ramarna vid ett möte.

Enligt uppropet gick kallelsen ut bara något dygn innan mötet skulle äga rum.

Personalen fick fem scenarier uppskissade som beskrev hur högskolan kan tänkas organiseras i framtiden och uppmanades att bilda arbetsgrupper.

Mats Hyvönen är studierektor vid avdelningen för filmvetenskap, historia, litteraturvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap och statsvetenskap. Han är en av intitiativtagarna till uppropet och bland annat kritisk till att bakgrunden till omorganisationen inte kom fram vid mötet

– Man talade i metaforer om att den ekonomiska kostymen är för stor. Det finns antydningar till att det kommer att bli övertalighet och jag har kolleger som mår pyton, säger han.

Rektor Maj-Britt Johansson medger att ekonomin på grund av färre studenter är en av orsakerna till översynen.

– Det har gått utför i sex år i rad. Men ännu viktigare är att vi måste rusta högskolan inför framtiden, säger hon.

Hon har inga siffror i form av sparmål att presentera och menar att det är omöjligt i nuläget. Maj-Britt Johansson tycker att formerna för arbetet kring översynen är i högsta grad demokratiska och konstaterar att bara en minoritet av högskolans omkring 700 anställda skrivit på uppropet. Merparten av dem jobbar på institutionen för humaniora och samhällsvetenskap.

Mer läsning

Annons