Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställda tystas av Högskolans ledning

/
  • TYSTAS. Anställda på Högskolan i Gävle uppmanas av ledningen att inte kritisera skolan offentligt.
  • KRITISK.  Michael Gustavsson konstaterar att kritiken mot skolledningen kommer från flera håll.

Anställda uppmanas att inte kritisera högskolan offentligt – och på ett möte uppmanades man att inte vända sig till media. Det har lett till upprörda känslor bland många.
– Vi ska undervisa våra elever om yttrandefrihet, samtidigt får vi själva begränsningar av den, säger Michael Gustavsson, pro-prefekt i litteraturvetenskap.

Annons

I onsdags kallades den humanistiska och samhällsvetenskapliga institutionen till ett stormöte tillsammans med skolans ledning. Personalen fick se en Power Point-presentation i vilken man uppmanades att inte ge skolan negativ publicitet genom att vända sig till pressen med kritik. Det har fått många att reagera.

– Högskolan är inte ett företag och vår yttrandefrihet ska inte begränsas av lojalitet mot arbetsgivaren som den kan göra i ett företag. Dessutom har allmänheten rätt till insyn i vår verksamhet, säger Michael Gustavsson.

Efter artiklarna i lokalmedia om Eva-Britta Ståhls och två andras avhopp ur nämnden för humaniora, vård och samhällsvetenskap, skickade kommunikationschef Johan Ahlgren ut ett internt e-postmeddelande där han kritiserade medarbetarna för att de vänt sig till media. Han skrev bland annat att man åsamkar högskolan skada genom att torgföra kritiken i media – och att konflikten borde ha lösts internt.

– Både pinsamt och bekymmersamt. Dels för att det är en tjänsteman som agerar på det här sättet och vill mana till tystnad. Men vad som är ännu värre är att den högsta akademiska ledningen, alltså skolans rektor, gör likadant, tycker Gustavsson.

Eva-Britta Ståhl, professor i litteraturvetenskap, håller med honom. Hon var också med på mötet, har läst det interna e-postmeddelandet och är upprörd över budskapet från ledningen.

– Det som är mest stötande är att de bara är oroliga över att varumärket Högskolan i Gävle ska skadas. Man borde bli mer skärrad över att det faktiskt finns områden som är värda att kritisera.

Ståhl tycker det är ledsamt att problemen på högskolan blir till en följetong i tidningarna.

– Men det är fullkomligt oacceptabelt att de försöker ålägga oss restriktioner. Dessutom är det olagligt att göra det.

Hon tycker att ledningen borde försöka ta till sig av kritiken, i stället för att tysta den. Till exempel skulle hon hellre se att debatten handlade om forskarnas uppdrag på högskolan.

– Vi är en växande skara som är kritiska mot att man betraktar forskning som en service som vi ska förse näringslivet med. Att uppmana oss att inte artikulera den kritiken är en slags censur.

Michael Gustavsson konstaterar att kritiken mot skolledningen växer på flera håll.

– Det är en stor skara inom HS-institutionen men jag känner till att det finns många upprörda medarbetare också inom andra institutioner, bland annat bland naturvetarna och på tekniska institutionen.

Arbetarbladet sökte upprepade gånger högskolans rektor Maj-Britt Johansson både under gårdagen och kvällen, men lyckades inte nå henne för en kommentar.

Mer läsning

Annons