Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anti-flagga på Konstfack

/
  • UTMANAR. ”Ett försök att upphäva den svenska nationalismen”. Utanför Konstfack har han hissat en prasslig presenning i flaggstången. Inne på utställningen visar konststudenten Joakim Forsgren från Skutskär en svensk flagga med färger i andra nyanser.

En dalahäst med dubbelhakor, eller en skönt prasslande presenning i flaggstångens topp.
Konstfacks vårutställning vrider och vänder på den svenska självbilden och nationalismen.

Annons

Fjolårets Anna Odell-rusning gjorde slut på det tryckta utställningsmaterialet redan första helgen. I år bankar inget medieuppbåd utanför entrén, ingen student har på förhand utmanat psykvården eller skattebetalande konstskeptiker.

Men vad vet man om vilka konstbråk som väntar. Joakim Forsgren från Skutskär ger sig på den svenska flaggan. Sånt brukar inte ske ostraffat.

164 studenter ställer ut. En av dem – Joakim Forsgren, masterstudent i ”Konst i offentligheten” – har ändrat färgställningen i den svenska flaggan. Det blå har blivit turkost i en ny snygg flagga, som döljs inuti den traditionella. I flaggstången utanför har han hissat upp en presenning i plastväv.

Upphäver nationalismen

– Jag ser det som ett försök att upphäva den svenska nationalismen, säger Joakim Forsgren som tar avstamp i en videoinspelning från sin egen högstadietid i Skutskär. Tillsammans med några klasskamrater skulle han välja en låt att framföra inför klassen. Gruppen bestämde sig för ”Balladen till Sverige” med Ultima Thule.

Även textilstudenten Anna Hedström undersöker den svenska självbilden.

I centrum för hennes installation står en övergödd dalahäst klädd i väv, mönstrad med textraden ”gräver du din egen grav med kniv”.

Flera av studenterna arbetar med performance, oberoende av traditionella konstscener som museer och gallerier. ”Hägerstens botaniska” är en mobil djungelscen där konstnärerna själva och gäster ska uppträda.

En annan elev har murat en gigantisk klase av vita bollar på en pelare i skolans kafeteria, ett bulligt atom-moln att dricka sitt kaffe under.

Elevutställningen på Konstfack i Stockholm öppnade i går och pågår till 30 maj.

(TT Spektra/Arbetarbladet)

Annons